Äripäev • 24. aprill 2016
Jaga lugu:

Põhja-Korea õnnitles end raketilasu eest

Põhja-Korea liider Kim Jong-un jälgimas eelmise raketi raketi lennukaart aprilli alguses.  Foto: Scanpix/Reuters

Põhja-Korea ametlik uudistekanal KCNA teatas rõõmuga uuest raketikatsetusest, mida nimetas „suureks eduks“.

Prantsusmaa nõuab Euroopa Liidult uusi sanktsioone Põhja-Korea vastu pärast laupäevast teadet, et riik on lasknud jälle õhku ballistilise raketi, kirjutas Reuters.

Lõuna-Korea kaitseminister teatas laupäeval, et Põhja-Korea rakett lasti üles riigi kirderannikult, tõenäoliselt allveelaevalt. Kaitseminister ei saanud kinnitada, kas katsetus õnnestus, rakett lendas umbes 30 kilomeetrit.

Prantsusmaa hinnangul rikkus Põhja-Korea katsetusega ÜRO kokkuleppeid. „Nõuame rahvusvaheliselt avalikkuselt karmi ja ühtset seisukohta, et Põhja-Korea lõpetaks oma provokatsioonid,“ vahendas Yle uudisteportaal.

Põhja-Korea riigi hääletoru KCNA teatas öösel, et riik on lasknud välja ballistilise raketi allveelaevalt, mis oli „suur edu“ ja annab tunnistust riigi tuumalöögivõimekusest.

Riikliku kanali teatel jälgis katsetust kohapeal riigi juht Kim Jong-un.

Samal ajal andis Põhja-Korea välisminister New Yorgis haruldase intervjuu lääne meediale, vahendas Yle. Välisminister Ri Su-yong ütles AP-le, et Põhja-Korea on valmis tuumakatsetused lõpetama, kui USA lõpetab iga-aastased sõjaväeõppused koos Lõuna-Koreaga, mida Põhja-Korea käsitleb agressiivsete ja ähvardavatena.

Ta polnud rahul ka sanktsioonidega, mille eesmärk on tema sõnul sundida Põhja-Korea põlvili. „Mida tugevamalt suruda, seda tugevam reaktsioon saadakse. Seda on Ameerika otsustajatel hea teada,“ ütles Ri.

Jaga lugu:
Hetkel kuum