Swedbank: hindade langus oodatust suurem

Swedbanki teatel alanesid toidu hinnad rohkem, kui oodati.  Foto: Raul Mee

Statistikaamet teatas täna, et kaubad ja teenused olid aprillis 0,8% võrra odavamad kui aasta tagasi. Swedbanki vanemanalüütik Liis Elmik ütles kommentaariks, et toiduainete hinnad alanesid oodatust rohkem.

Elmiku teatel on toiduainete hinna languse põhjustanud piima- ja lihatoodete odavnemine. "Maailmaturul on samas neli aastat väldanud toiduainete hinnalangus peatunud," sõnas Elmik. "Toiduainete hinnad tõusid ÜRO Toiduorganisatsiooni FAO indeksi järgi aprillis USA dollarites arvestatuna kolmandat kuud järjest."

Samamoodi nagu statistikaamet, tõdes ka Elmik, et üleüldiselt mõjutas hindu traditsiooniliselt kõige rohkem odavam energia. Samuti olid tema sõnul nii soojusenergia kui ka mootorikütused aprillis kümnendiku võrra odavamad kui aasta varem. "Kuigi nafta hind tasapisi tõuseb, oli toornafta hind eurodes arvestatuna aprillis endiselt kolmandiku võrra väiksem kui aasta tagasi. Nafta hind jõudis mai algul 45 USA dollarini barreli kohta, peamiselt tänu tootmismahu vähenemisele Põhja-Ameerikas," selgitas Elmik.

"Meie prognoosi järgi tõusevad hinnad sel aastat 0,5% võrra. Sellele peaksid kaasa aitama toorainete järg-järguline kallinemine, tubakaaktsiisi tõus juunis ja tasuta kõrgharidusreformi rakendumise negatiivse mõju kadumine hinnaindeksist," märkis Elmik.

Hetkel kuum