Äripäev • 13. mai 2016
Jaga lugu:

Swedbank: tööturu näitajad olid oodatust paremad

Swedbanki kontor  Foto: Veiko Tõkman

Swedbanki vanemökonomisti Liis Elmiku sõnul olid esimese kvartali tööturu numbrid oodatust tugevamad - hõivatute arv kasvas ja töötute arv veidi vähenes.

"Sel aastal peaks meie prognoosi järgi hõivatute arv veidi vähenema ja tööpuudus kasvama," kommenteeris Elmik. "Ühelt poolt väheneb tööealine elanikkond, teiselt poolt sunnib tööjõu kallinemine ettevõtteid vahetama töökäsi masinate vastu. Hõive peaks langema ka mõnes eksportivas harus, kus nõudlus on nõrk ja/või hinnad oluliselt langenud."

Elmiku sõnul alandab riigireform töötajate arvu avalikus sektoris. "Töövõimereform sunnib vähenenud töövõimega inimesi tööd otsima. Kuna ettevõtete valmisolek vähenenud töövõimega inimesi palgata on piiratud, kasvab vähemalt esialgu statistiline tööpuudus," selgitas Elmik.

Esimese kvartali tööturu statistika

Tööotsijate arv alanes esimeses kvartalis aastatagusega võrreldes 600 inimese võrra ja tööpuudus kahanes 6,5%ni. Töötukassa andmed näitavad samas tööpuuduse tõusu. Aasta esimesel neljal kuul oli registreeritud töötuid umbes 1700 inimese võrra rohkem kui aasta varem. Registreeritud tööpuudus oli seetõttu 0,2 protsendipunkti võrra suurem kui aasta tagasi. 

Hõive kasvas selle aasta esimesel kolmel kuul eelmise aasta sama ajaga võrreldes 7000 inimese võrra ehk 1,1%. Hõive suurenes peamiselt osaajaga töötavate palgatöötajate hulgas teenindussektoris. Teenuste sektorit mõjutab tugev tarbimise kasv. Põllumajanduses hõivatute arv vähenes tänu müügihindade langusele ja Aafrika seakatkule. Maksu- ja Tolliameti andmed näitavad samas palgasaajate arvu vähenemist. Palgasaajate arv vähenes märtsis maksu- ja tolliameti andmete järgi kaheksandat kuud järjest.

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Hetkel kuum