Ave Lepik • 26. mai 2016 kell 8:13

Vene politoloog avastas rubla kursi kõikumise põhjuse

rubla kurss  Foto: PantherMedia/Scanpix

Venemaa ministritel, keskpanga esindajatel ja teistel ametnikel tuleks ära keelata rubla kursi dünaamika prognoosimine, sest sellised väljaütlemised kutsuvad elanikkonnas esile valuutapaanika, tegi Venemaa poliitilise infrastruktuuri analüüsi instituudi juht Jevgeni Tunik ettepaneku peaminister Dmitri Medvedevile.

„Keelake oma ministritekabineti liikmetel ja riigiametnikel täielikult ära igasugused prognoosid või ettepanekud valuutaturu arengute kohta,“ pöördub Tunik kirjalikult valitsusjuhi poole.

Politoloog selgitab, et valuutakurss on kõige olulisem faktor, millega venemaalased arvestavad oluliste otsuste langetamisel: suured ostud, investeeringud, töökoha vahetus, krediidi võtmine ja isikliku äri alustamine. Tunik leiab, et kõigist majanduslikest näitajatest on just rubla kurss riigi elanikkonnale kõige mõistetavam ja selgem.

Seejuures märgib ettepaneku autor, et rahandusministeeriumi, majandusarengu ministeeriumi, keskpanga, Sberbanki, aga ka endise rahandusministri Aleksei Kudrini väljaütlemised on elanikkonna seas külvatud valuutapaanika peamine põhjus. Venemaa ajaloost, 1990ndatest, aga ka viimasest paarist-kolmest aastast, on piisavalt näiteid, kui tšinovnikute rubla kursi analüüsid „on täitunud väga täpselt vastupidi“, lisab Tunik.

Politoloog märgib, et inimesed, kelle töö on seotud majandus- ja rahanduspoliitikaga, „kannavad siseinfot ja teoreetiliselt võivad sellega manipuleerida teatud mõjugruppide huvides“. Just seepärast leiab ta, et neil pole õigust kurssi prognoosida. „Teie ministrid ja ametnikud ei saa mitte mõista, et nende positsioonist sõltuvalt saab iga nende väljaöeldud prognoos isetäituvaks. Turuosalised võtavad neid kui siseinfo valdajaid, seepärast ollakse altid kohe nende sõnumitele reageerima. Aga Venemaa majandusele pole täna vaja järske kursikõikumisi ja sellega seotud depressiivsete meeleolude kasvu,“ kirjutab ekspert oma pöördumises.

Tema meelest tuleks jätta valuutaolukorra kommenteerimine spetsialistide hooleks, aga ametnikud peaksid ajakirjanikega suhtluses kasutama fraasi: „Ei kommenteeri.“

Venemaal analüüsib rubla kursi dünaamikat ja teeb prognoose majandusarengu ministeerium, ning tegemist on ühe olulisema makromajandusliku näitajaga. Venemaa Keskpank aga reeglina hoidub üldse kursiprognoosidest, märgib uudist vahendanud RIA Novosti.

Hetkel kuum