Pille Ivask • 16. juuni 2016 kell 5:22

Deutsche Banki juht: Brexit oleks katastroof

Brexiti-vastaste üks kampaaniaid Suurbritannias  Foto: epa

Deutsche Banki juht Paul Achleitner, kellest on viimasel ajal saanud üks suuremaid Brexiti vastaseid, väitis, et Suurbritannia lahkumine Euroopa Liidust oleks katastroof.

Achleitner lausus eile õhtul, et juhul, kui britid otsustavad järgmisel nädalal toimuval rahvahääletusel Brexiti kasuks, tähendab see majanduslikus plaanis katastroofi Suurbritanniale endale ning poliitilises plaanis hävingut kogu Euroopa Liidule.

Oma kõnes viitas Achleitner väga tasavägistele arvamusküsitlustele seoses Brexitiga ning viitas, et seesugune ebastabiilsus inimeste meelsuses tähendab, et Suurbritannia on tegelikult Euroopaga väga tihedalt seotud. Achleitner arvab, et britid otsustavad 23. juunil toimuval rahvahääletusel siiski Euroopa Liitu jäämise poolt.

Achleitner puudutas oma kõnes ka kasvavat populismi nii Euroopas kui ka USAs ning kritiseeris paljude riikide regulatsioonide muudatusi, mis takistavad pankadel laene väljastamast ning seega majandust elavdamast. Siiski keskendus ta oma kõnes peamiselt sellele, kui vale oleks Brexit.

Achleitner pole ainus pangajuht, kes on Brexitit kritiseerinud. JPMorgan Chase & Co juht Jamie Dimon ja HSBC Holdings Plc juht Stuart Gulliver on samuti juhtinud tähelepanu Brexiti miinustele. Muu hulgas on pangajuhid väitnud, et Suurbritannia lahkumine Euroopa Liidust tooks kaasa segaduse turgudel, aga ka pikaaegse ebastabiilsuse Suurbritannia jaoks. Samuti näevad pangad Brexiti korral ette ulatuslikke koondamisi just finantssektoris.

Hetkel kuum