Mait Kraun • 18. juuni 2016 kell 13:15

Väidetavalt kasutas Goldman Liibüa fondi ära prostituutide abiga

Goldman Sachs  Foto: Epa

Goldman Sachsi pankurid maksid prostituutide, eralennukite ning viietärni hotellide eest ja korraldasid ärikohtumisi, et võita Gaddafi režiimi rajatud investeerimisfondi poolehoid, väideti nädala keskel Londoni kõrgemale kohtule.

Selline jutt edastati Londoni kõrgemale kohtule 12. juunil. Nimelt otsustas Liibüa investeerimisfond Goldman Sachsi kohtusse kaevata, sest investeerimispank tegi fondi jaoks 2008. aastal üheksa tehingut, mille tõttu kaotati üle miljardi dollari. See on pea kogu Liibüa investeerimisfondi (LIA) investeerimisvara. Goldman Sachs aga teenis tehingutega väidetavalt rohkem kui 200 miljonit dollarit kasumit, teatas LIA esindaja Roger Masefield.

Masefield ütles kohtule, et fond tunneb ennast petetuna, sest tehingud teenisid kasumit Goldman Sachsile, aga olid LIA jaoks kahjumlikud. Masefield märkis, et üks Liibüa ametnikest kirjeldas Goldmani kui „mafioosode panka“.

LIA loodi 2006. aastal ning selle eesmärk oli investeerida riigi naftatulusid. Masefield ütles, et tegemist oli vastse fondiga, mille töötajatel polnud täielikku arusaama sellest, kuidas teha keerulisi tehinguid (niinimetatud jumbo ja elephant tehingud).

Goldman aga vaidles vastu ning investeerimispanga juristid annavad oma dokumendid kohtule üle teisipäeval. „LIA oli ettearvamatu finantskriisi ohver. Goldman pole midagi valesti teinud,“ teatas pank.

Prostituudid ärireisil

LIA kohtule esitatud dokumentidest selgub, et Goldman käitus fondigas üleolevalt. Fondi kirjeldati kui finantsiliselt väga algelist ettevõtmist. Parastamine ei olnud ühekordne, Goldmani töötajad kirjeldasid ühte situatsiooni nii: „Üks indiviid tegi võimendusega struktruaalsete laenude müüki mehele, kes elab paari kaameliga keset kõrbe.“

Masefield ütles kohtule, et üks Goldmani juhtidest, Youseff Kabbaj, sai instruktsioone pangalt, et too oleks võimalikult palju Tripolis, õpetaks fondi töötajaid ning käiks nendega õhtusöökidel. 

Goldman nõustus pakkuma internatuuri Haitem Zartile, kes oli Mustafa Zarti vend. Mustafa Zarti on aga LIA endine asejuht. LIA väitel tehti seda selleks, et mõjutada investeerimisfondi otsuseid. LIA kirjutas kohtule esitatud dokumentides nii: „Kabbaj viis Haitem Zarti mitmel korral Marokosse puhkusele. Peale selle viis ta Zarti ka Dubais toimuvale konverentsile, kus talle pakuti äriklassis lendamist ning viietärni hotelle, mille eest tasus Goldman Sachs. Avaldatud dokumentidest selgub, et selle reisi käigus läks Kabbaj nii kaugele, et tellis neile mõlemale prostituudid, kes neid õhtu otsa lõbustasid.“

Goldman eitab kõike

Goldman Sachs ei usu, et partnerlus oleks võinud mõjutada LIA investeerimisotsuseid. „Need väited ei ole õiged ning me kaitseme enda õigusi jõuliselt.“

Kabbaj sai iga reisi eest Goldmanilt 22 000 naela. Samuti lubati talle 9 miljoni dollari suurust boonust, millest maksti ära pool. Masefieldi sõnul maksti Kabbaj'ile selleks, et ta midagi tehingute kohta ei avaldaks.

Bloombergi tsiteeris üht Kabbaj'ilt saadud e-maili, kus ta ütles: „Goldman Sachs või mina pole maksnud LIA töötajale mõeldud ebasündsa meelelahutuse eest. Ma loodan, et Goldman parandab need faktid ning kaitseb minu mainet.“

Üheksa tehingut Citigroupi, Santanderi, Unicrediti pankade, Prantsuse elektrifirma EDFi, kommunaalettevõtte ENI ja Saksamaa kindlustusfirmaga Allianz on nüüd uurimise all. LIA väitel on tegemist usalduse kuritarvitamisega, lubamatu mõjutamise ja ülekohtuse tegutsemisega.

Hetkel kuum