Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Soomlased jooksevad Eestile tormi

  Turistid Raekoja platsil.Foto: Andras Kralla

  Sel aastal külastavad soomlased jälle aktiivsemalt Eestit ning võivad prognoosi järgi püstitada koguni rekordi.

  Sel nädalal Soome majanduslehele Kauppalehti ja Äripäevale sama kinnitanud EASi Turismiarenduskeskuse välisesindaja Soomes Toomas Tärk ütles, et sel aastal oodatakse Soomest pärit ööbijate suhtes Eesti majutusasutustes kindlasti rekordaastat. „Kui me vaatame ka üldarve, siis on nii Eesti välisturud kui ka Eesti siseturism vähemalt praegu positiivselt tõusujoones," toonitas Tärk. "Loomulikult aasta lõpuni on veel pool aastat aega, et see otsustab väga palju,“ lisas ta.
  Kauppalehti kirjutas koguni, et Eesti purjetab kõige aegade turistide rekordi kursil, kus hotellide täitumus on 90%, kusjuures keskustes suisa 100%.
  Statistika näitab, et tänavu viie kuuga on Soome turistid ööbinud Eestis 568 386 korda, mis on läbi aastate parim viie kuu tulemus. Senine edukaim aasta oli aga 2013, kui Soome turistid ööbisid Eestis 1 691 035 korda.Samas turistide arvu poolest oli rekord­aasta 2014, millele tänavused numbrid jäävad alla. Kui tänavu viiega kuuga on Eesti hotellid ja majutusasutused majutanud 307 552 soomlast, siis kaks aastat tagasi oli see number 308 292.
  Hotellide ja restoranide liidu juhatuse esimees ning Tartu hotellide London ja Pallas juhatuse esimees Verni Loodmaa ei saanud aru, millistele andmetele tuginedes Tärk ja Kauppalehti selliseid järeldusi teevad, et Eestis tuleb tänavu rekordaasta. Tema sõnul näitab viie kuu statistika, et turistide seas on olnud mõõdukas tõus kogu Eestis. „Kui me vaatame Tartu statistikat, siis see tõus on olnud väiksem kui Eestis keskmiselt,“ lausus ta.
  Soomlaste osakaal Eesti sissetulevas turismis on Loodmaa sõnul ülioluline, moodustades ühe kolmandiku. See on kahtlemata tervitatav, et see osakaal on suurenenud, aga tema sõnul ei tasu unustada seda, et eelmisel aastal soomlaste osakaal vähenes. Maikuus oli hotellijuhi sõnul soomlaste osakaal 4% suurem võrreldes möödunud perioodiga.
  Hotellide ja restoranide liidu tegevjuht Maarika Liivamägi ütles, et tema hinnangul peaks olema turistide külastatavus möödunud aasta tasemel. „Paljud hotellid väidavad, et aasta on suhteliselt sarnane möödunud aastaga,“ märkis Liivamägi. Loomulikult, kui on suured üritused, on täitumus tema sõnul päris korralik.
  Liivamägi ei olnud kuulnud, et mõnes hotellis võiks olla täitumus 100%, nagu väitis Tärk Kauppalehtile. Loodmaa sõnul on hotellide täitumus 70-80% piirimail. Liivamägi sõnul on praegu vara öelda, kas tuleb rekordaasta.
  Eesti turismitööstus teinud väga kõva tööd
  Ühe põhjusena, miks soomlased on hakanud Eestit taas enam külastama, nimetas Tärk seda, et nii Eesti hotellid kui kogu Eesti turismitööstus on teinud väga kõva tööd eriti lähiturgudel Soomes, Lätis, Rootsis, aga ka Venemaal. Tegelikult ka Venemaalt saabuvate turistide arvu langus on Tärgi hinnangul seisma jäänud. „Hetkel veel parimate aastatega võrreldes tugevalt miinuses, aga vähemalt enam nii suurt langust ei ole,“ märkis Tärk.
  Tärgi sõnul oli eelmisel aastal Soomes väga suur ikaldus Soome enda majandusolukorra tõttu. „Inimesed lihtsalt ei reisinud,“ lausus ta. See on ka üks põhjus, miks soomlastest turistide arv on hakanud kasvama, et kaua sa ikka reisimata oled. „Tundub, et Eesti on endiselt väga huvitav Soome turistidele. Eestisse tullakse peredega, eriti suvel. See aasta-aastalt kasvab,“ lisas ta.
  Tõenäoliselt püütakse Tärgi sõnul Tallinnast väljapoole minna, kui tehakse pikem reis, näiteks Pärnusse, Tartusse või Saaremaale. Kui rääkida peredest, siis huvitutakse Lottemaast ja Pärnus rannast ning spaadest.
  Tartu on tema sõnul kindlasti uus ja huvitav sihtkoht, ennekõike AHHAA keskus ja lastemuuseumid. „Loomulikult on Tallinn see, kus soomlasi kõige rohkem käib ja ööbib. Umbes üle poolte soomlaste ööbimistest toimub pealinnas,“ rääkis Tärk.
  Soomlased armastavad Eestisse tulekul kasutada reisikorraldajaid, ja üha enam tullakse ka oma autodega. Tärgi sõnul autodega reisijate arv aasta-aastalt kasvab. „Praegu on põud, kuna autod ei taha ära mahtuda laevadele,“ nentis ta.
  Eesti Panga tehtud statistika turistide mobiiltelefonide positsioneerimise kaudu näitab aga, et tegelikult tuleb Eestisse lausa 30% rohkem turiste, kuna ööbitakse kas tuttavate juures või üüritakse korter Airbnb.ee kaudu, kust ametlikku statistikat ei saa.
  Tärk märkis, et Eestis saab sama raha eest, mida Euroopa majatusasutustes küsitakse, tunduvalt paremat kvaliteeti, ja see on ka kindlasti üks põhjus, mis paneb turistid siia tulema. „Oleme hinna poolest väga kvaliteetne sihtkoht,“ toonitas ta. Lisaks mängib ka turvalisus suurt rolli. Ta tõi näiteks Türgi, kuhu ei mindaks isegi siis, kui inimestele pakutakse sinna tasuta reisida.
  Tartu hotellid hinnalõksus
  Tänavu suvel ei ole Tartu hotellinduses olnud midagi üllatavat, möönis Loodmaa, kes on olnud selles töösharus üsna pikalt. Eesti on ju sellises kliimavöötmes, kus suvi on turistide olulisim liikumise aeg, ja erandiks ei ole ka see suvi. „Kui võrrelda paari varasema aastaga, siis mingit olulist muutust ei ole märgata,“ lisas ta.
  Loodmaa sõnul ei olnud neil võimalik tõsta hotellitubade müügihinda. „Oleme suhteliselt hinnalõksus, kus nõudlust küll on, ainult et kõrgema hinna puhul nõudlus kohe väheneb, mis omakorda teeb elu suhteliselt keeruliseks,“ märkis ta. „Ei ole mingi saladus, et kõikvõimalikud kulud, eelkõige tööjõukulud, on viimastel aastatel selles tööstusharus tõusnud.“
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ehitajad ootavad tööd, riik … loodetavasti mitte Godot'd
Ajal, mil kinnisvaraarendajad tõmbavad uutele projektidele pidurit, läheb tarvis riigi ja omavalitsuste julgust ehitussektorile tööd pakkuda. Ilmselt on kõrged hinnad tulnud selleks, et jääda, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ajal, mil kinnisvaraarendajad tõmbavad uutele projektidele pidurit, läheb tarvis riigi ja omavalitsuste julgust ehitussektorile tööd pakkuda. Ilmselt on kõrged hinnad tulnud selleks, et jääda, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Peep Peterson: Arto Aasal on ühes asjas õigus
Julgeoleku kõrval on inimesed mures majandusliku hakkamasaamise pärast ja murel on paha komme ennast majanduses taastoota. Miinimumpalga kiirem tõus on Eesti eduloo jätkusuutlikkuse küsimus, leiab tervise- ja tööminister Peep Peterson (SDE) vastuartiklis tööndjate juhile.
Julgeoleku kõrval on inimesed mures majandusliku hakkamasaamise pärast ja murel on paha komme ennast majanduses taastoota. Miinimumpalga kiirem tõus on Eesti eduloo jätkusuutlikkuse küsimus, leiab tervise- ja tööminister Peep Peterson (SDE) vastuartiklis tööndjate juhile.
OPEC+ kärpeplaan peatas korraks nafta hinna languse
Täna hommikul langusse läinud toornafta hind kogus end kui OPEC+ liikmete seast tulid signaalid poolehoiust järjekordsele tootmismahu kärpimisele.
Täna hommikul langusse läinud toornafta hind kogus end kui OPEC+ liikmete seast tulid signaalid poolehoiust järjekordsele tootmismahu kärpimisele.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Telia saab Eestis uue juhi
Detsembrist saab Telia Eesti juhiks Holger Haljand. Praegune juht Robert Pajos lahkub ettevõttest, teatas Telia.
Detsembrist saab Telia Eesti juhiks Holger Haljand. Praegune juht Robert Pajos lahkub ettevõttest, teatas Telia.
No pressure, Harmet! Ukraina lasteaia ehitamise aeg hakkas jooksma
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Puiduhõnguline kinnisvaraoaas Telliskivis
Kui RE Kinnisvara endale uusi ruume otsima asus, leiti sobivad Telliskivi Kvartalist. Ees ootas lihtne tühi karp ja neli seina, kuid visioon sellest, milline tulevane büroo välja nägema hakkab, oli peas selgelt paigas, kirjutab novembrikuu Sisustaja.
Kui RE Kinnisvara endale uusi ruume otsima asus, leiti sobivad Telliskivi Kvartalist. Ees ootas lihtne tühi karp ja neli seina, kuid visioon sellest, milline tulevane büroo välja nägema hakkab, oli peas selgelt paigas, kirjutab novembrikuu Sisustaja.

Olulisemad lood

Raadiohitid: lahti rullub krüptoplatvormi ja kinnisvaraarenduse olukord
Sel nädalal paelusid Äripäeva raadio kuulajaid enim eestimaise investeerimis- ja kauplemisplatvormi Change ja krüptomaailma ning kinnisvaraarenduste hetkeolukord ja tulevik.
Sel nädalal paelusid Äripäeva raadio kuulajaid enim eestimaise investeerimis- ja kauplemisplatvormi Change ja krüptomaailma ning kinnisvaraarenduste hetkeolukord ja tulevik.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.