Äripäev • 17. august 2016 kell 8:00

Türgi saadab pisikurjategijad ülerahvastatud vanglatest vabadusse

Türgi tahab riigipöördekatsel osalejate suhtes uuesti sisse viia surmanuhtluse.  Foto: epa

Türgi justiitsminister Bekir Bozdag teatas äsja oma Twitteri kontol valitsuse kavatsusest vabastada riigi vanglatest ennetähtaegselt 38 000 kinnipeetavat.

Bozdagi sõnul on tegemist ennetähtaegse vabastamise, mitte amnestiaga ning vabakslastud jäävad politsei vaatevälja. Korraldus kehtib kinnipeetavate kohta, kes on toime pannud pisirikkumisi.

Reuters kirjutab, et otsus on tingitud vanglate ülerahvastatuse ja vanglakohtade puuduse tõttu, mis tekkis pärast riigipöördekatset alanud massivahistamislainet. Agentuuri sõnul on putšiga seotuse kahtlusega kinni peetud üle 10 000 inimese.

Täna hommikul võttis Türgi valitsus vastu kaks määrust, millega vabastatakse ametist üle 2000 politsei kaastöötaja ning üle 300 sõjaväelase, keda kahtlustatakse seotuses riigipöördekatsega. Türgi peaminister Binali Yildirim teatas 13. augustil, et pärast putši on ametist vabastatud türklaste täpne arv 81 494 inimest.

Rühm sõjaväelasi üritas 15. juulil Türgis võimu haarata, tuues Ankara ja Istanbuli tänavatele sõjatehnika ning rünnates sõjaväelisi võtmeobjekte. Suurem osa sõjaväest osutus aga riigitruuks ning aitas mässu maha suruda.

Hetkel kuum