Miks kodutule ei tohiks raha anda?

28. september 2016, 17:15
Ettevõtjad Jüri Mõis (paremal) ja Mikk Talpsepp
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160928/NEWS/160929670/AR/0/AR-160929670.jpg

Finantsturgude mull on pannud Etalon Varahalduse osaniku Mikk Talpsepa majanduse kehvemat käekäiku ootama. Täna avaldas ta konverentsil Äriplaan ka selle ootuse põhjuse.

Äripäeva korraldatud Eesti suurimal majanduskonverentsil Äriplaan 2017 avaldasid investorid ja ettevõtjad oma ootusi järgmisele aastale.

Etalon Varahalduse osanik Mikk Talpsepp ütles, et ootab, millal lõhkeks finantsturgude mull. „Täna on finantsturgudega vähe peale hakata, ootan keerulisemaid aegu,“ ütles ta. Tema sõnul on praegu piltlikult seis selline, kus raha trükitakse juurde ja intressimäärad on nii madalad, et on olukord, kus justkui antakse kodutule 5000 eurot kätte ja suunatakse ta kaubanduskeskusesse kulutama selle asemel, et ta maksaks oma võlad ära.

„Mina ei taha enam finantsaladele investeerida, sest seal on mull,“ ütles ta. Mulli pealt Talpsepp aga kasumit teenida ei taha. „Tahan teenida selle pealt, et ostan mõistliku hinnaga ettevõtte ja investeerin sellesse,“ ütles ta. „Muidugi ei soovi majanduskriisi tulekut, kuid näen, et probleemide edasilükkamine võib hiljem palju rohkem muresid tekitada,“ lisas ta.

Kõik on mööduv

Investori ja ettevõtja Jüri Mõisa sõnul muutub turg pidevalt ja seetõttu tuleb arvestada, et iga valdkond, mis praegu tundub magus, kaotab üks hetk oma võlu.

„1990. aastatel astusin finantsmaailma ja see oli nii huvitav ja põnev. Ent see muutus. Umbes kümme aastat tagasi läksin energeetikasse, mis oli nii magus äri, et lausa lust vaadata. Täna jällegi näeme, et seegi võlu on möödas,“ rääkis ta. „Täna tegelen kohalikul toorainel baseeruval tootmisega. Ja vot see on kuld! Kuid kindlasti on seegi mööduv nähtus,“ märkis Mõis.

Võti peitub laienemises

ACE Logistics Groupi osaniku Karli Lamboti sõnul on tema ettevõtte äriplaan lihtne – selleks, et otsida kasvu, on vaja vaadata välisturgudele. Ainuüksi Eesti turult on kasvu leida äärmiselt keeruline. „Oleme rahvusvahelises logistikaäris ja seega ka teravas konkurentsis. Valime hoolega, kuhu lähme ja kellega,“ ütles ta. Praegu tegutseb ACE Logistics Group viies riigis ja plaan on leida veel turge.

Advokaadibüroo Sorainen juhi Aku Soraineni sõnul on juuraturul palju konsolideerumist ning turg muutub üha enam regiooniüleseks. Eesti, Läti, Leedu ja Valgevene kuuluvad ühte juuraturgu. Samuti tuleb Soraineni sõnul hakata rohkem süstematiseerima. „See tähendab rohkem koolitusi kõikidele, kogu personalile, mitte vaid juristidele,“ ütles ta. Nimelt on turuolukord muutunud – kui varem oli vaja olla spetsialist vaid ühel kitsal alal, siis nüüd on tipptegija see, kellel on laiemad teadmised.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    28. September 2016, 17:26
    Otsi:

    Ava täpsem otsing