Äripäev • 28. oktoober 2016 kell 5:21

Veerand töötajatest teeb ületunde tasuta

Naised küsivad ületundide eest harvem tasu kui mehed.  Foto: Meeli Küttim

Pea iga neljas Eesti töövõtja teeb ületunde nende eest tasu saamata, selgub CV Keskus.ee küsitlusest.

„CV Keskus.ee hiljuti korraldatud küsitlus näitab, et pea pooled (45%) Eesti töötajatest teevad ületunde ning neist omakorda ligi pooled (42%) ei saa tehtud ületundide eest lisatasu,“ ütles CV Keskuse Baltikumi kommunikatsioonijuht Henry Auväärt. „Võrreldes kahe aasta taguse küsitluse tulemustega, on siiski ületunde tegevate töötajate arv veidi vähenenud – 2014. aasta septembris korraldatud küsitluse andmetel tegi toona ületunde 63% vastanuist, neist 57% tasuta.“

Auväärt leidis, et kasvavat tööjõupuudust arvestades võib lähiaastatel tööandjate surve lisatööle tugevneda. „Töökäte puudumisel tehakse ettevõtetes ümberkorraldusi eesmärgiga muuta töökorraldust efektiivsemaks, kuid tööjõupuudus tõstab ka olemasolevate töötajate töökoormust,“ lausus Henry Auväärt.

Ületunnitööle on kõige avatumad noored, alla 29aastased töövõtjad, kes küsivad tehtava lisatöö eest ka tunduvalt julgemalt tasu – tervelt 67% kuni 29aastastest töötajatest väitsid, et nende tehtud ületunnid on tasustatud. „Huvitava tendentsina on ületundide tasustamises märgata ka soolist lõhet, kus mehed on ületunnitööle veidi avatumad kui naised, kuid küsivad samas selle eest ka tunduvalt julgemalt lisatasu – ületunnid tasustatakse ligi 64%-l meestest ja 52%-l naistest,“ lisas Henry Auväärt.

Hetkel kuum