Kadi Neemre • 8. november 2016 kell 16:59

Välispoliitika ekspert: valimised on USA mainet kahjustanud

Valgesse Majja pürgimine on USA mainet kahjustanud  Foto: EPA

USA valimised on küll lõpusirgel, kuid see on Eurasia Groupi presidendi Ian Bremmeri sõnul tõsiselt kahjustanud USA reputatsiooni liitlaste ja teiste riikide hulgas üle maailma.

“Vaadates neid valimisi ja seda, mida mõlemad kandidaadid on öelnud kaubanduse kohta, paneb see mõtlema, mida see ütleb meie demokraatia kohta. Peaaegu kõik meie liitlased ütlevad, et nad ei ole kindlad, et Ameerika väärtused on need, mida me kuulda tahame ning ei ole üldsegi mitte kindel, et USA juhib ka edaspidi globaalselt kaubanduslepinguid,” sõnas Bremmer. “Need on sambad, millel Ameerika supervõim ja meie mõjukus üle maailma on seisnud,” sõnas ta, lisades, et peale valimisi saab olema keeruline suurendada liitlaste kindlustunnet.

“Ükskõik, kas presidentiks astub jaanuaris Donald Trump või Hillary Clinton, ei ole asjad USA ja liitlaste jaoks enam vanaviisi,” sõnas Bremmer.

Tema sõnul hakkavad riigid üle maailma kahtlema USA globaalse politseiniku staatuses seoses põgenikekriisi, ISISe ning teiste Lähis-Idas toimuvate konfliktidega. “Need valimised ei ole mitte kuidagi panustanud meie usaldusväärsuse taastamisesse,” märkis ta.

Bremmer ennustab poliitika osas järgmist: Lähis-Idas kaldub võim pigem Iraani, Saudi-Araabia, Türgi ja Iisraeli kätte. Brexit saab olema pikaajaline ja ettearvamatu protsess. Angela Merkel valitakse tagasi, kuid ta kaotab toetuse ning populism kasvab kiiremini kui USAs.

Bremmer usub, et Aasias täidab vaakumi Hiina, kuna riik jätkab globaliseerumist ning investeerib ülemaailmselt infrastruktuuri. USA probleemid aga jäävad lahenduseta.

 

Hetkel kuum