Kui palju teenivad Vene suurfirmade juhid?

Venemaa president Vladimir Putin ja Rosnefti president Igor Setšin.  Foto: epa
Ave Lepik • 24. november 2016 kell 7:32

Venemaa tippjuhtide palgatabeli esikolmiku moodustavad Gazpromi juht Aleksei Miller, Rosnefti president Igor Setšin ja Sberbanki juht German Gref, selgub ajakirja Forbes täna avaldatud edetabelist.

Forbesi TOP25 Venemaa suurima palgaga tippjuhtide tabeli ladvas troonib juba teist aastat järjest riigifirma Gazprom juht Aleksei Miller. Ajakirja andmeil oli Milleri aastateenistus 17,7 miljonit dollarit ehk 17 mln eurot (2015. aastal 27 mln dollarit ehk 25 mln eurot).

Gazpromi võtmeisikutele maksti mullu kokku 78,3 miljonit dollarit ehk 74 mln eurot (aasta varem 113,8 miljonit dollarit ehk 107 mln eurot). Seejuures oli riigiettevõtte tulu 140,4 mld dollarit ehk 132 mld eurot, märgib Forbes.

Teisel kohal olev Rosnefti president Setšin teenis aastaga riigitöö eest 13 miljonit dollarit ehk 12 mln eurot (aasta varem 17,5 mln dollarit). Rosneftis kulus võtmeisikute teenistusele mullu 53,1 mln dollarit ehk 50 mln eurot (aasta varem teenisid nad kokku 181 mln dollarit ehk 171 mln eurot). 2015. aasta andmeil oli ettevõtte tulu 82,7 miljardit dollarit ehk 78 mld eurot.

Kolmandale kohale jäänud Sberbanki presidendi German Grefi teenistus oli 11 miljonit dollarit ehk 10 mln eurot - aasta varem oli see 13,5 miljonit dollarit ehk 13 miljonit eurot.

Tabeli neljandal kohal on investeerimisfirma Onexim grupi peadirektor Dmitri Razumov ning viies USM Advisors peadirektor Ivan Strešinski, kumbki teenis aastaga 10 miljonit dollarit.

Forbes märgib, et üldkokkuvõttes vähenes TOP25 sisse mahtunud tippjuhtide palk aastaga poolteist korda.

Märgitakse, et tabelist on kadunud Moskva Panga eksjuht Mihhail Kuzovlev, Venemaa Raudteede endine juht Vladimir Jakunin, Rosgidro juht Jevgeni Dod, Bašnefti endine juht Aleksandr Korsik ning Megafoni endine peadirektor Ivan Tavrin.

Nende asemel on TOPis koha sisse võtnud VimpelComi juht Jean-Yves Charlier, Venemaa suurima kullatootja Poljus peadirektor Pavel Gratšev, energiaettevõtte Inter RAO juhatuse esimees Boriss Kovaltšuk, Metalloinvesti peadirektor Andrei Varitšev, Transnefti president Nikolai Tokarev ja toidukaupade jaemüügifirma X5 Retail Group juht Igor Šehterman.

Forbes koostas edetabeli Venemaa 70 suurima ettevõtte 2015. aasta palgaandmete põhjal, seejuures välistati riigi äriühingud ja riigifirmad, mida juhivad omanikud – näiteks Lukoil, Norilski Nikel või Novatek.

Aleksei Miller.  Foto: EPA

Gazpromi juht teenib ka USA mõistes kuninglikult

Venemaa riigifirma Gazprom juhi Aleksei Milleri 17,7 miljoni dollariline teenistus ületab ka Ameerika avaliku sektori suurettevõtete juhtide sissetulekuid.

Näiteks teenib Miller rohkem kui lennufirma Delta Airlines juht Richard Anderson, kelle aastateenistus oli 15,8 miljonit dollarit.

Vähem makstakse ka masinaehituskorporatsiooni Caterpillar juhile Douglas Oberhelmanile, kelle sissetulek oli 15,8 miljonit dollarit.

Konsultatsioonifirma Accenture direktor Pierre Nanterme teenis samuti vähem kui Miller – 15,8 miljonit dollarit.

Ka nafta- ja gaasifirma Halliburton juht David Lesar oli väärt „vaid“ 15,6 miljonit dollarit aastas.

Millerist jääb maha ka Coca-Cola juht Muhtar Kent aastasissetulekuga 14,6 miljonit dollarit.

Ei küündi Millerini ka maailma suurima alumiiniumitootja Alcoa pealik Klaus-Christian Kleinfeld: sakslase aastateenistus oli 14,2 miljonit dollarit.

Kui aga vaadata Exxon Mobili juhi Rex Tillersoni sissetulekut, siis Milleril veel on, kuhu püüelda. Tillerson teenis mullu 24,3 miljonit dollarit, kusjuures aasta varasemaga võrreldes kahanes tema sissetulek 15% võrra.

Hetkel kuum