Mait Kraun • 16. veebruar 2017 kell 12:54

Analüütik: brittide majanduskasv tõuseb kõigist ette

Suurbritannia  Foto: Bloomberg

Tänu produktiivsusele ja demograafiale peaks Suurbritannia ületama Brexitiga seotud probleemid ning riigi majanduskasv on järgmise 10 aasta jooksul Euroopa suurim, vahendab Bloomberg ühe analüütiku arvamust.

Produktiivsuse kasvukiirus peaks uuesti jõudma kriisieelsele tasemele ning riik saab vananeva ühiskonnaga tõenäoliselt paremini hakkama, selgub Bloomberg Intelligence’i ökonomisti Jamie Murray tehtud analüüsist. Prognoosi kohaselt peaks brittide majandus kasvama 2018. aastal 1,3 protsenti. Peale seda hakkab SKP tõus aga kiirenema ning tõuseb üle 2 protsendi. 2027. aastaks edestab Suurbritannia nii Saksamaad, Prantsusmaad, Itaaliat kui ka Hispaaniat.

„Suurbritannia majandus kasvab aeglasemalt kui minevikus, aga kiiremini kui teiste Euroopa riikide majandused,“ ütles Murray. „Euroopa rahvaste vanenemine, mida iseloomustab keskmise ea kasv ning madalam sündivus, hakkavad majandust tugevalt pärssima.“

Euroopa taastumine on riigiti erinev, lisas Murray. Saksamaa majandus peaks „kergelt üle kuumenema“ ning Itaalia jääb oma potentsiaalile alla.

Tõsi, Murray leidis, et Euroopa Liitu jäämine oleks tähendanud, et 2021. aastal on nende SKP kogumaht 2 protsendi võrra suurem.

Hetkel kuum