Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Liisingupettur mässis skeemi terve trobikonna tuttavaid

    Varem peamiselt võlgades firmadega mässanud ja nüüd end Hollandis start-up’ide käivitajana esitlevale Märten Veedlale mõisteti ligi viieaastane tingimisi vanglakaristus liisingupettuse eest, millesse ta mässis 15 inimest ja tekitas kahju 175 000 eurot.

    „Ju siis sai midagi pätti tehtud, muidu ju kohtus ei oleks, kui nihu poleks läinud,“ ütles endine pärnakas, kuid nüüd enda sõnul Hollandis elav Märten Veedla eile Harju maakohtus kohtusaali ukse taga. Ta kuulub ka 2015. aastast Reformierakonda.
    Ta oli nõus küll kohtuga kokkuleppele minema, kuid ütles, et ei viitsinud süüdistust õieti läbigi lugeda, tahtis asja lihtsalt kaelast ära saada. Saanud prokuröri käest paberi kokkuleppe kohta, pani ta sellele allkirja, voltis kokku ja surus püksitaskusse. Ohkas, et kaua ta ikka jõuab Amsterdami ja Tallinna vahet sõita.

    Ma ei ütleks küll, et see oleks olnud politsei või prokuröri töövõit. Ma ei viitsinud isegi materjaliga tutvuda.

    Märten Veedla,
    pettuses süüdi mõistetud kurjategija
    Veedla oli oma 2012. aasta aprillist oktoobrini kestnud lühikeseks jäänud, kuid toona hästi töötanud petuskeemi aju. Teda assisteeris Jaanus Kiviselg, kelle karistuseks määrati tingimisi kaheaastane vangistus. Mõlemal mehel oli varasemast all ridamisi kehtivaid karistusi nii kriminaal- kui väärtegude eest. See, et alles eile sõlmisid Veedla ja Kiviselg kohtus prokuröriga kokkuleppe ja olid oma karistustega nõus, kõneleb uurimise mahukusest, mis on vormitud nüüd toimikutena 32 köitesse.
    Märten Veedla väljus eile kohtusaalist, taskus paber viieaastase tingimisi vanglakaristuse kohta.Foto: Andras Kralla

     Ei viitsinud materjaliga tutvuda

    Pool aastat veel ja oleks võinud selle siin teistpidi ka kokku pakkida. Kui ma selle kokkuleppe peale läksin, ju siis sai midagi pätti tehtud, kuigi kokkuleppe sõlmisin sellepärast, et sellest on nii palju aega möödas, olen eluga edasi läinud.

    Ma ei ütleks küll, et see oleks olnud politsei või prokuröri töövõit. Ma ei viitsinud isegi materjaliga tutvuda. Kui ma kuus kuud eeluurimises olin, siis ütlusi ei andnud, sellest alates jäi asi venima ja kestis neli ja pool aastat. Ega neil palju aega jäänudki, pool aastat veel ja oleks võinud selle siin teistpidi ka kokku pakkida.

    Märten Veedla,
    pettuses süüdi mõistetud kurjategija
    Tuntud firmad pimesi mängus
    Kuriteopartnerid Veedla ja Kiviselg käisid Saksamaalt Eestisse autosid toomas. Seejärel otsisid siin inimesi, kes võtaksid sõidukid enda nimel liisingusse. Skeem töötas nii, et Veedla müüs Saksamaalt toodud sõidukid tuntud automüüjatele nagu Amserv ja Catwees, kes omakorda müüsid sõidukid liisinguandjatele nagu Nordea ja DNB pank. Esimesele tekitas ta kahju ligi 159 000 eurot, teisele ligi 16 000 eurot.
    Petuskeemi lülitati pisut alla 20 auto, üks pettus jäi ka kõigest katsefaasi, kuid mõni auto on senimaani kadunud ja uurijatel pole aimugi, mida Veedla nendega teinud on. Nende autode võrra on veelgi suurem kasu, mis Veedla kuritegudest sai.
    Oma nimedele liisisid Saksamaalt toodud ja edasi müüdud autod Veedla otsitud inimesed. Autod ise jäid tegelikkuses Veedla käsutusse. Nemad said selle eest raha, vahel 500 eurot, vahel rohkem. Andsid Veedlale oma dokumendid, mida see ise kasutas ja nende abil ka näiliste liisinguvõtjate pangakonto väljavõtteid võltsis, et liisimishuvilised oleksid suurte pankade jaoks ikka usaldusväärse renomeega.
    Jaanus Kiviselg, kelle pikas karistusregistris on kirjas ka kodune naisepeks, sai eile karistuseks ligi 2 aastat tingimisi vangistust.Foto: Andras Kralla

     Kõige lihtsam oli nõustuda

    Juba tol ajal keerasin elus uue lehekülje, see on vana asi, praegu on uued elud, uued sihid. Lõppkokkuvõttes nõustusin süüdistusega, kuid eks algul oli ikka nüansse, millega ei tahtnud nõustuda. Mulle ei tehtud palju liiga, aga natuke ikka. Tahtsin, et see asi juba läbi saaks, see võttis kaua aega ja on kõigil närvid läbi söönud.

    Jaanus Kiviselg,
    pettuses süüdi mõistetud kurjategija
    Sageli olid need inimesed tegelikult hoopis kõrvuni võlgades ega oleks saanud ise omale autot liisida. Sellepärast nad Veedla skeemiga kaasa läksidki, et mõni neist sai kas või alguses natuke autot kasutada ja kõik said vähemalt rahalist kasu.  Oma dokumendid teadlikult võõrastesse kätesse kasutamiseks andnud 15 tuttavat või tuttavate tuttavat said ka selle eest karistada, kuid kriminaalmenetluse väliselt ja leebemalt, näiteks üldkasuliku tööga või trahviga.
    Kuigi Veedla enamasti oma nimedele auto liisinutele sõidukeid kätte ei andnud, rentis ta neid hoolega välja, kuni leiab tegeliku ostja. „Tema eesmärk oli saada raha, et minna jälle Saksamaale uut sõidukit tooma,“ ütles põhja ringkonnaprokurör Merika Nimmo.

    nimi:Merika Nimmo,

    amet:põhja ringkonnaprokurör

     Jultunud skeem

    Seda, kui jultunud oli Veedla oma tegevuses, näitab hästi see, et kui Nordea pank oli juba aru saanud, et asi on hapu, üritas ta jätkata oma tegevust teise, DNB panga abil.

    Skeem oli tehtud selles mõttes hästi, et kohe ei saadud pettusest aru. Võib küsida, et kui liisingufirma oleks põhjalikumalt kontrollinud, kas oleks avastatud konto väljavõtete võltsingud. Mõningal juhul kasutati mitu korda ka ühte ja sama konto väljavõtet. Tagantjärele oli seda lihtne tuvastada, et kõik tehingud olid ühesugused ja kõik lepingusõlmijad olid käinud samades poodides.

    Võlad ja võltsimine tõid vahelejäämise
    Saatuslikuks sai Veedla liisinguandjatele võlgu jäämine, sest niiviisi tuli välja tema pool aastat õlitatult töötanud skeem. Liisingufirma, kes enamasti oli Nordea pank, tuvastas ise, et autode müügisummasid on turuväärtusega võrreldes kunstlikult suurendatud ja tegelikult polnudki autod nende inimeste käsutuses, kelle nimed lepingutes kirjas. Välja tulid ka võltsitud kontoväljavõtted.
    „Skeemiga kaasa minema ahvatles inimesi see, et muidu nad poleks saanud autosid liisida, kuid Märten Veedla kaudu sai see järsku kuidagi võimalikuks, hoolimata võlgadest või väiksest sissetulekust. Mõtlemata kaks korda, mis võiks olla selle taga,“ rääkis Nimmo.
    Petuskeemis osalenud andsid Veedlale oma dokumendid, teades, milleks, kuid nad ei teadnud näiteks seda, et nende kontoväljavõtteid võltsitakse. Neid inimesi aitas otsida Veedlal ka Kiviselg, kes abistas Veedlat ka dokumentide vormistamisel ehk sageli võltsimisel.
    Kui muidu oli oli Veedla petuskeemis liisingufirmaks Nordea, siis kõige viimases, 2013. aasta juunisse jäänud episoodis katsetas ta juba DNB panka, kes hindab oma kahjuks üle 16 000 euro. DNB kaudu tegi Veedla pettust kusjuures siis, kui Nordea oli skeemi juba avastanud.
    Suur liisinguhuviline
    Varem on Äripäev kirjutanud Veedlast kui likvideerijast, kes võttis enda hoole alla äsja ühisrahastuslaenu saanud raskustes ettevõtte, kellelt tahtis samuti liisingus sõidukeid kätte saada.
    Võsalõikusega tegelenud ettevõttele Viventos anti 2015. aasta veebruaris ühisrahastusfirmast Ivestly 4500 euro suurune laen välja, kuid juba 31. märtsil kirjutati väike Ida-Viru ettevõte ümber Pärnusse Aida tänava aadressile Märten Veedlale kuuluva ettevõtte Rentwise nimele.
    „Ma teadsin, et see on mäda firma. Muud võlad mind nii väga ei huvitanud, aga mind huvitas see liisingus olev auto, oleksin saanud seda ise edasi maksta,“ ütles Veedla toona Äripäevale.
    Aadressil Aida 5 asub üks Pärnu uhkemaid büroopindu, suur klaasmaja nimega Pärnu Keskus. Sinna on registreeritud sadu ettevõtteid, sest lisaks reaalselt tegutsevatele firmadele pesitsevad seal fiktiivselt ka tankistid, kes matmisele määratud firmasid suure büroohoone aadressile muudkui sisse kirjutavad.
    Viventose omanik Ainar Sulumets võttis Veedla sõnul temaga vühendust portaali firmavabaks.ee vahendusel, et oma ettevõtet likvideerida. „Volvo veoki, mida Sulumets meile liisingusse pakkus, ostis ta ühest Ida-Virumaa transpordiettevõttest arve peale. Ta ei maksnud seda arvet ära. Siis müüs ta auto omakorda Mogo liisingusse (mootorsõiduki tagatisel laenu pakkuja – toim) ja sai sealt raha kätte. Siis võttis ta meiega ühendust ja uuris, kas me tahaks tema firmat ära osta, sellel on veok liisingus,“ lausus Veedla.
  • Hetkel kuum
Suur analüüs: maailmamajanduse jõujoonte murrangus pole Euroopa seis kiita
Maailmamajanduses annavad tooni Hiina, India ja laiemalt globaalse lõuna tõus ning USA jätkuva olulisuse valguses paistab suurima kaotajana Euroopa, kirjutab majanduspublitsist Liis Laidre Äripäeva essees.
Maailmamajanduses annavad tooni Hiina, India ja laiemalt globaalse lõuna tõus ning USA jätkuva olulisuse valguses paistab suurima kaotajana Euroopa, kirjutab majanduspublitsist Liis Laidre Äripäeva essees.
Saunumi käive kasvas, kahjum kahanes
Saunum Group lõpetas mulluse majandusaasta suurema käibe ja väiksema kahjumiga kui varem.
Saunum Group lõpetas mulluse majandusaasta suurema käibe ja väiksema kahjumiga kui varem.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: viie milli eest vaba aega, palun! “Ükskõik kui pees vahepeal asjad on, kõik läheb mööda.“
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi tee avalikust häbipostist töövõiduni: süda jättis löögi vahele
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tartus baaripidamise lõpetanud firma jäi töötajatele võlgu
Tartu Supilinnas Mülä baari varem vedanud firma läks pankrotimenetlusse, mis võiks ettevõtte ühe omaniku sõnul tuua lahenduse ka maksmata jäänud palkadele.
Tartu Supilinnas Mülä baari varem vedanud firma läks pankrotimenetlusse, mis võiks ettevõtte ühe omaniku sõnul tuua lahenduse ka maksmata jäänud palkadele.