Telia: me ei sunni kedagi kohtusse minema

Telia  Foto: EPA
Kristel Härma • 26. mai 2017 kell 12:46

Telia emafirma selgitas esimest korda, miks nad ei ole Eesti Telekomi väikeaktsionäridele veel hüvitist maksnud.

2010. aastal alanud vaidlus Eesti Telekomi endiste väikeaktsionäride ja Telia Company vahel lõppes justkui mullu novembris. Toona ei võtnud riigikohus menetlusse kaebust, et väikeaktsionäridele makstaks viis korda suurem lisahüvitis, kui kahe esimese kohtuastme mõistetud 951 835 eurot. Seega jäi kehtima Harju maakohtu otsus, milles leiti, et aktsiate ülevõtmise käigus ei maksnud Telia väikeaktsionäridele ülevõetud aktsiate eest õiglast hüvitist.

Seni aga pole väikeaktsionärid veel hüvitist kätte saanud. Neid esindav Soraineni advokaadibüroo ja Telia Companyt esindav Ellex Raidla on eri arvamusel, kuidas see peaks kohtumääruse alusel toimuma peaks. Ellex Raidla tahab, et iga endine väikeaktsionär peab tegema neile eraldi avalduse, Soraineni büroo soovib aga saada kogu summat enda kontole ja seejärel ise aktsionäridele hüvitised maksta. Soraineni büroo on esitanud taotluse, et kohus selgitaks määruse sisu.

 Henriette Wendt,  Telia Company juhatuse liige 

Advokaadibüroo Sorainen on sel teemal esitanud manipuleerivaid väiteid ning teinud katseid saada vastavale rahasummale ise ligipääs hoolimata asjaolust, et kohus on sellekohased nõuded tagasi lükanud.

 

 

Telia Company juhatuse liige Henriette Wendt selgitas nüüd kommentaaris, et nad on pakkunud Eesti kohtute otsustest lähtuvalt välja lihtsa protseduuri selleks, et iga üksik nõue saaks kiiresti ja kohtuväliselt lahendatud. Vastaspool on aga öelnud, et selline menetlus on liiast, sest kohus on menetluse juba läbi viinud ja nüüd on aeg hüvitist maksta. „Me ei sunni kedagi uuesti kohtusse minema,“ ütles Wendt ja lisas, et endised väikeaktsionärid saavad lihtsalt esitada Ellex Raidla büroole avalduse ja oma kontonumbri.  

Wendti kinnitusel on paljud endised väikeaktsionärid oma taotluse juba esitanud ja saanud ka positiivse vastuse. „Menetlusprotsess on lihtne ega ole kuigi aeganõudev. Lähipäevil teeme ka esimesed väljamaksed. Oleme teadlikud, et advokaadibüroo Sorainen on sel teemal esitanud manipuleerivaid väiteid ning teinud katseid saada vastavale rahasummale ise ligipääs hoolimata asjaolust, et kohus on sellekohased nõuded tagasi lükanud. Meile teadaolevalt ei ole ükski väikeaktsionär volitanud advokaadibürood Sorainen vastu võtma makseid Telia Company AB-lt,“ seisis Wendti kommentaaris veel.

Ta lisas, et Telia Company ei eira väikeaktsionäride õigust kohtuotsusest tulenevale õiglasele hüvitisele ja nad lahendavad sellekohased nõuded individuaalselt. „Pidades silmas just endiste väikeaktsionäride huve, palume Väikeaktsionäride Liidul ja teistel asjaosalistel käimasolevat nõuete lahendamise protsessi mitte takistada.“

Hetkel kuum