Äripäev • 7 august 2017

Soomes on müügis hulk pitsa- ja kebabirestorane

Pitsad  Foto: EPA

Soomes on müügis kümneid pitsa- ja kebabikohti, millest suuremat osa on pidanud välismaalased, kes on tegevuse lõpetanud ja jätnud üüri maksmata, vahendasid Yle uudised.

Paljud Soome sissesõitnud alustavad toitlustusäriga, sest Soomes pole palju muid võimalusi tööd saada. Samas käib ettevõtlus paljudele üle jõu. Enamasti aga pole söögikohti pidavatel firmadel omakapitali, mille eest võlgu maksta, nendib Yle. Söögikohtade pidajad põhjendavad müüki karmi konkurentsi ja ametnike lauskontrollidega. Näiteks on tuvastatud töötajate töötervishoiu nõuete rikkumisi ning seda, et makstakse kokkulepitust vähem palka.

Samas on paljudes söögikohtades konkurentsi tõttu lastud hinnad liiga alla, mistõttu ei suudeta pakkuda head toitu.

Immigrandid on Soomes aktiivsed söögikohtade asutajad: 2014. aastal kasvas välismaalaste asutatud majutus- ja söögikohtade käive lausa 40%, samal ajal jäi teistes sama sektori ettevõtetes kasv endisele tasemele. Statistikaameti andmetel on ligi 70% Soome rahvusrestoranidest Türgist ja Kagu-Aasiast saabunud ettevõtjate käes – neile kuulub veerand kõigist immigrantide rajatud ettevõtetest.

Aalto ülikooli uuringu põhjal soovivad ligi pooled Soome immigrantidest rajada oma ettevõtte, kuid vaid 10-20 protsendil on eeldusi ettevõtlusega tegelemiseks.

Hetkel kuum