Artikkel
 • Jaga lugu:

  Kasum kasvab, aga tööjõuga on väga halvasti

  Kevade lõpp ja suve algus oli kohalikele firmadele helde – ettevõtlussektori kogukasum kasvas tänavuse ja mulluse teise kvartali võrdluses 22%, teatas statistikaamet.

  Kogukasum suurenes peaaegu kõigis sektorites. Enim kasvas kasum veonduse ja laondusega tegelevatel ettevõtetel ja tööstusfirmadel. Teistest kehvemini läks kinnisvara- ning info- ja sideettevõtetel.
  Tööjõupuudus tekitab tõsiseid probleeme
  Logistikafirma AS Smarten Logistics tegevjuhi Mait Miller möönis, et üldine sõnum kõigilt tarneahelaga seotud ettevõtetest on hoopis see, et tööjõupuudus on väga suur.
  Smartenil on Milleri sõnul erandlik aasta - ettevõte kolis aasta esimeses pooles ja lühiajaliselt oli ka laopindade täituvus madal. Seetõttu on Smarteni tänavune esimene poolasta oluliselt nõrgem eelmise aasta omast, selgitas ta ja ütles, et ettevõttes on oluliselt kasvanud ka tööjõukulud.
  Just tööjõuga on Smartenis seis väga halb, tõdes Miller. "Töötajaid on puudu nii lihttööliste kui ka spetsialistide seas," nentis ta ja ütles, et kuna klientidele on tarnelubadused antud, peab neist ka kinni pidama, mistõttu ei saa inimeste nappusele vaatamata ka tööd tegemata jätta. "Tulemus on kasvanud tööjõukulud ja kahjuks tihti ka uutest ja vähekogenud töötajatest tingitud maalam efektiivsus," möönis ta.
  Kaubamahud aga kasvavad ja Smarten peab tööjõuturul valitsevast raskest olukorrast hoolimata hakkama saama, tõdes ettevõtte juht. Just vajalikul hulgal ja vajalike kogemustega tööjõu leidmist ning hoidmist peab Miller lähima 2-3 aasta jooksul ettevõtte suurimaks väljakutseks.
  Tööjõukulude tõus: 10%
  Kokku müüsid Eesti firmad kaupu ja teenuseid teises kvartalis 14 miljardi euro eest ehk kümnendiku võrra enam kui aasta tagasi. Lõviosa käibest loovate kaubandusettevõtete müügitulu suurenes 9%, seda peamiselt hulgikaubanduse segmendi tõusu tõttu. 
  Aastaga tõusid ettevõtete kulud 10%, kusjuures ka tööjõukulud kasvasid kahe kvartali võrdluses 10%.
  Erasektori tööviljakus puhta lisandväärtuse alusel kasvas aastaga samuti 9%, ulatudes ühe inimese kohta 5890 euroni kvartalis.
  Investeeringute kõva kasv
  Erasektor investeeris tänavu teises kvartalis kokku 636 miljonit eurot ehk 27% rohkem kui aasta eest. Statistikaameti teatel investeeriti peamiselt masinatesse, seadmetesse, transpordivahenditesse ja ehitistesse.
  Enim investeerisid edukamate valdkondade ettevõtted – veondus ja laondus, kaubandus ning töötleva tööstuse ettevõtted, kelle investeeringud moodustasid kogumahust üle poole. Investeeringud kasvasid kõikides sektorites, märkis statistikaamet. Kõige rohkem investeeriti transpordivahenditesse.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
USA aktsiaturg: Nasdaq keeras kaotuse võiduks
Tänast börsipäeva miinusega alustanud Nasdaqi liitindeks tegi kannapöörde ja sulgus 1,75% rohelises; Dow Jones ja S&P jäidki punasesse.
Tänast börsipäeva miinusega alustanud Nasdaqi liitindeks tegi kannapöörde ja sulgus 1,75% rohelises; Dow Jones ja S&P jäidki punasesse.
Kasvuekspert: lühiajaline mõnu tekitab halbu harjumusi
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Europol vahistas üle 130 lastega kaubitseja
Europoli koordineeritud ulatuslikul operatsioonil vahistasid 22 Euroopa riigi ja Interpoli korrakaitsjad 130 lastega kaubitsejat ja tuvastasid 60 uut kahtlusalust.
Europoli koordineeritud ulatuslikul operatsioonil vahistasid 22 Euroopa riigi ja Interpoli korrakaitsjad 130 lastega kaubitsejat ja tuvastasid 60 uut kahtlusalust.
Järjekordne krüptofirma seisatas raha väljamaksed
Singapuri krüptofirma Vauld peatas väljamaksed oma platvormil ja palkas nõuandjad hindama oma tulevikuväljavaateid restruktureerimisest teiste firmadega liitumiseni.
Singapuri krüptofirma Vauld peatas väljamaksed oma platvormil ja palkas nõuandjad hindama oma tulevikuväljavaateid restruktureerimisest teiste firmadega liitumiseni.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.