Kasum kasvab, aga tööjõuga on väga halvasti

Kuigi veondus ja laondussektoris on statistikaameti andmeil kasumeid korralikult kasvanud, tekitab tervele sektorile suuri probleeme inimeste nappus, viitas AS Smarten Logisticsi juhatuse esimees Mait Miller.  Foto: Andras Kralla
Urmo Andressoo • 29. august 2017 kell 14:15

Kevade lõpp ja suve algus oli kohalikele firmadele helde – ettevõtlussektori kogukasum kasvas tänavuse ja mulluse teise kvartali võrdluses 22%, teatas statistikaamet.

Kogukasum suurenes peaaegu kõigis sektorites. Enim kasvas kasum veonduse ja laondusega tegelevatel ettevõtetel ja tööstusfirmadel. Teistest kehvemini läks kinnisvara- ning info- ja sideettevõtetel.

Tööjõupuudus tekitab tõsiseid probleeme

Logistikafirma AS Smarten Logistics tegevjuhi Mait Miller möönis, et üldine sõnum kõigilt tarneahelaga seotud ettevõtetest on hoopis see, et tööjõupuudus on väga suur.

Smartenil on Milleri sõnul erandlik aasta - ettevõte kolis aasta esimeses pooles ja lühiajaliselt oli ka laopindade täituvus madal. Seetõttu on Smarteni tänavune esimene poolasta oluliselt nõrgem eelmise aasta omast, selgitas ta ja ütles, et ettevõttes on oluliselt kasvanud ka tööjõukulud.

Just tööjõuga on Smartenis seis väga halb, tõdes Miller. "Töötajaid on puudu nii lihttööliste kui ka spetsialistide seas," nentis ta ja ütles, et kuna klientidele on tarnelubadused antud, peab neist ka kinni pidama, mistõttu ei saa inimeste nappusele vaatamata ka tööd tegemata jätta. "Tulemus on kasvanud tööjõukulud ja kahjuks tihti ka uutest ja vähekogenud töötajatest tingitud maalam efektiivsus," möönis ta.

Kaubamahud aga kasvavad ja Smarten peab tööjõuturul valitsevast raskest olukorrast hoolimata hakkama saama, tõdes ettevõtte juht. Just vajalikul hulgal ja vajalike kogemustega tööjõu leidmist ning hoidmist peab Miller lähima 2-3 aasta jooksul ettevõtte suurimaks väljakutseks.

Tööjõukulude tõus: 10%

Kokku müüsid Eesti firmad kaupu ja teenuseid teises kvartalis 14 miljardi euro eest ehk kümnendiku võrra enam kui aasta tagasi. Lõviosa käibest loovate kaubandusettevõtete müügitulu suurenes 9%, seda peamiselt hulgikaubanduse segmendi tõusu tõttu. 

Aastaga tõusid ettevõtete kulud 10%, kusjuures ka tööjõukulud kasvasid kahe kvartali võrdluses 10%.

Erasektori tööviljakus puhta lisandväärtuse alusel kasvas aastaga samuti 9%, ulatudes ühe inimese kohta 5890 euroni kvartalis.

Investeeringute kõva kasv

Erasektor investeeris tänavu teises kvartalis kokku 636 miljonit eurot ehk 27% rohkem kui aasta eest. Statistikaameti teatel investeeriti peamiselt masinatesse, seadmetesse, transpordivahenditesse ja ehitistesse.

Enim investeerisid edukamate valdkondade ettevõtted – veondus ja laondus, kaubandus ning töötleva tööstuse ettevõtted, kelle investeeringud moodustasid kogumahust üle poole. Investeeringud kasvasid kõikides sektorites, märkis statistikaamet. Kõige rohkem investeeriti transpordivahenditesse.

Hetkel kuum