Tuleva vastus ministeeriumile

"Rahandusministeeriumi kommentaar on selges vastuolus sellega, mida pensionifondid inimestele teise samba kohta räägivad," lausus Tuleva juht Tõnu Pekk.  Foto: Andres Haabu
Marge Väikenurm • 19. september 2017 kell 16:02

Tuleva juht Tõnu Pekk reageeris rahandusministeeriumi väljaütlemisele, mille järgi ei tasu Eesti ja teiste riikide pensionisüsteemis kõrvutada võrreldamatut.

Tuleva teatas täna, et alustas allkirjade kogumisega pensionisamba väljamaksete reformiettepanekule. Ettepanekus seisab, et Eesti peab õppima Rootsi ja Suurbritannia kogemusest ning lähtuma põhiseaduslikust põhimõttest, et igal inimesel on õigus oma vara vabalt käsutada.

Rahandusministeerium sõnas vastuses Tulevale, et Eestis kehtivat süsteemi ei saa samastada Suurbritannia ja Rootsi omaga.

Järgneb Tulevalt saabunud vastus

Selge vastuolu

Tõnu Pekk

Tuleva juht

Rahandusministeeriumi kommentaar on selges vastuolus sellega, mida pensionifondid inimestele II samba kohta räägivad. Sellepärast oleme ettepanekus öelnud, et II samba eesmärk ning olemus tuleb selgelt ja täpselt sõnastada. 

Minu meelest peaks ikka võrdlema just seda, kui suure sissetuleku säästud tagavad meile võrreldes teiste riikide inimeste säästudega. Ja kui meie süsteem on ebaefektiivne, tuleb see jõuliselt korda teha, sest paraku on rikkamatel riikidel niigi edumaa. Muidu jääme lihtsalt teistest kaugele maha ja võime tulevikus suvilast Saaremaal ainult unistada, sest naaberriikide pensionärid on nii palju rikkamad.

Suvel jäi kogumispensionide seaduse arutelu käigus mulje, et rahandusministeerium on aru saanud, et peenhäälestusest enam ei piisa. Nad tegid lausa nn kompromissettepaneku, mis meie tõstatatud probleeme püüdis lahendada.

Hetkel kuum