Pille Ivask • 24. september 2017 kell 6:30

Obama kasseerib Wall Streetilt raha

Barack Obama  Foto: EPA

USA ekspresident Barack Obama jaoks pole veel möödas aastatki, mil ta oma presidendiameti Donald Trumpile üle andis. Ometi kasseerib ta Wall Streetilt sisse juba sadu tuhandeid dollareid.

USA endine esileedi ning välisminister Hillary Clinton kirjutab oma memuaarides, et kahetseb seda, et ta pärast ametist lahkumist üsna kiiresti Wall Streeti pankade korraldatud üritustel kõnesid pidama nõustus. See jättis temast mulje, et ta on pankadel pihus ning nood võivad tema poliitilisi otsuseid ja väljaütlemisi mõjutada.

Nüüd selgub, et Barack Obama on läinud sama teed. Obama on demokraatide seas endiselt oma erakonna tippu kuuluv inimene ning kriitikud tema puhul värvi eriti kokku ei hoia, kirjutab Bloomberg.

Üks asjaga kursis olija on meediale poetanud, et Obama esines eelmisel kuul New Yorgis Northern Trusti klientidele ning küsis selle eest 400 000 dollarit. Sarnaseid esinemisi on olnud veelgi ning eksperdid muretsevad, et Obama otsus hakata pankade korraldatud üritustel esinema hakkab mõjutama ka ta poliitilisi otsuseid.

UBS-i endine juht ning Obama Foundationi juhatuse liige Robert Wolf ütles Bloombergile antud kommentaaris, et finantsteenused on osa riigi majandusest ning seetõttu ei vaata ekspresident Wall Streeti kui midagi, mis ei sooviks USA-le head.

Obama suhe Wall Streetiga pole aga alati olnud nii soe kui see näib praegu olevat. Aastal 2009 nimetas Obama Wall Streeti pankureid “paksudeks kassideks”, kes ei mõista, mis toimub ning on ainult omakasu peal väljas.

Tegus president

Lisaks avalikele esinemistele, kust Obama palju raha kasseerib, on ekspresident teistegi projektidega hõivatud. Näiteks on Obama võtnud oma südameasjaks Chicago raamatukogule raha kaasamise. Financial Times on kirjutanud, et lisaks kirjutab Barack Obama koos abikaasaga raamatut, mille kirjastamisõigused omandas Penguin ligi 60 miljoni dollari eest. Lisaks on Obama käinud esinemas Itaalias Milanos kui ka Indoneesias Jakartas.

Rahast on raske loobuda

Revolving Door Projecti analüütik Jeff Hauser, kes on spetsialiseerunud poliitilise korruptsiooni uurimisele, hoiatab, et kuna Obama mängib demokraatide partei juures endiselt olulist rolli, võivad tema poliitilised otsused olla kallutatud.

Lähemal vaatlusel selgub aga, et vähesed USA tipp-poliitikud on suutnud pärast ametist lahkumist suurtest rahavoogudest loobuda. Endine asepresident Al Gore töötab Apple’is direktorina ning on riskikapitaliettevõtte Kleiner Perkins Caufield & Byers seeniorpartner. Viimastest arengutest võib aga näiteks välja tuua selle, et kuna USA praeguse presidendi Donald Trumpi administratsioonist vahetuvad ametnikud väga kähku, kuuluvad Valge Maja endise pressisekretäri Sean Spiceri tegevuste listi järgmisel aastal mitmed kõned suurpankade korraldatud üritustel.

Hetkel kuum