Äripäev • 15. november 2017 • 1 min
Jaga lugu:

Soome kinnisvaraspets: Eestis pole buum, vaid tervislik kasv

Eesti ehitab.
Eesti ehitab.  Foto: Andras Kralla

Tallinnas Keskerakonna kontori ostnud 41aastase soomlase Arto Kalevi Autioga on Eesti äriregistris seotud 98 ettevõtet, mis on registreeritud aastatel 2010–2017.

Autio, kelle paljusid ettevõtteid seob varahaldusega tegelev Brave Capital, ütles Postimehele, et Eestis ei saa praegu rääkida kinnisvarabuumist, vaid tervislikust kasvust. „Ma olen viimase 23 aastaga näinud palju kinnisvarabuume ja mina ei nimetaks seda kinnisvarabuumiks. Buum on siis, kui hinnad ja turg kasvavad kahekohalise protsendi võrra aastas või isegi kuus,“ ütles Autio.

Eesti hinnatõusu taga on tema sõnul kaks põhjust: 2008. ja 2009. aasta majanduskriisi järel korrigeeris Eesti ülehinnatud kinnisvaraobjektide hindu väga kiiresti - aastane hinnalangus oli nii sügav, et hinnad pididki taas kasvama hakkama. „Kui võrrelda kinnisvarahindasid ehituskuludega – mis on ainus võrdlusbaas kinnisvaras –, siis ma ei nimetaks siinseid hindu buumihindadeks. Siin ei ole vahet, kas on tegemist Eesti, Poola või Saksamaaga, materjalikulu on sama. Ainus asi, mis ehituses varieerub, on tööjõukulu. Seega nimetaksin Eestis toimuvat lihtsalt tervislikuks kasvuks,“ ütles Autio.

Ta lisas, et Eesti ei ole võrreldav Rootsiga, kus kinnisvarahindade tõusu taga on suur inimeste sissevool ja pankade laenupoliitika. „Kui võrrelda kinnisvaralaenude andmist Rootsis ja Eestis, siis on need kaks täiesti erinevat asja,“ nentis ta.

Loe intervjuud Autioga tänasest Postimehest.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt