Äripäev • 5. detsember 2017 kell 13:56

Pensionireformi eelnõu ootab hinnangut

Memm  Foto: PantherMedia/Scanpix

Sotsiaalministeerium saatis täna kooskõlastusringile pensionireformi eelnõu, millega on plaanis muuta pension paindlikumaks, muuta pensioni arvutamise valemit ning siduda pensioniiga keskmise oodatava elueaga.

Muudatused pensionivalemis ei puuduta praegusi vanaduspensionäre ega juba kogutud kindlustusosakuid, paindlikku pensioni saavad kasutada kõik soovijad.

Alates 2021. aastast saavad inimesed valida endale ise sobivaima aja pensionile minekuks, võtta pensioni välja osaliselt või oma pensioni maksmist soovi korral peatada, ilma et nad kokkuvõttes rahaliselt kaotaksid.

Alates 2021. aastast muutub riikliku vanaduspensioni valem: töötasu suurusest sõltuva kindlustusosa asemel hakkavad inimesed edaspidi koguma töötatud aastatest sõltuvat staažiosa. Täielik üleminek staažiosale toimub plaanide järgi 2037. aastal. Üleminekuperioodi käigus kogutakse pool kindlustusosa ja pool staažiosa. Seetõttu jääb suurema osa praeguste pensionikogujate I samba pension sõltuma palgast – juba kogutud ja enne 2037. aastat kogutavaid palgast sõltuvaid kindlustusosakuid arvestatakse pensionivalemis ka edaspidi. Seos palga suurusega säilib teise ja kolmanda samba kaudu.

Alates  2027. aastast on pensioniiga seotud keskmise oodatava elueaga.

Aastatel 1970–1982 sündinutele avatakse uuesti teise sambaga liitumise võimalus.

Eelnõu ja seletuskirja koostamise aruteludesse on kaasatud olnud Eesti Ametiühingute Keskliit, Teenistujate Ametiliitude Keskorganisatsioon TALO, Eesti Tööandjate Keskliit ning Eesti Koostöö Kogu.

Hetkel kuum