Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Krüptorahaga kauplejatele tehti platvorm

    Eestiski tegutseva alternatiivpanga Revolut kliendid saavad nüüd platvormil 30 sekundiga osta bitcoini, litecoini ja etherit ning vajadusel tasuda ka nendega poes leiva eest.

    Kui näiteks Revoluti kliendil FIAT-valuutat kontol ei ole, saab ta poes kaardiga makstes maksta ka krüptoraha eest.

    Andrius Bičeika,
    Revoluti Balti regiooni juht
    Ettevõte väidab, et neist kiireimini keegi praegu krüptorahatehinguid ei vahenda ning et nende 1,5% vahendustasu teeb kõigile konkurentidele silmad ette. Äripäev kohtus paari nädala eest finantsmaailma huligaani kuulsust nautiva idufirma Balti juhi Andrius Bičeikaga ning uuris, mida tollal veel välja töötamisel olnud süsteem endast kujutab.
    Mida teie krüptorahaplatvorm endast kujutab ning mis on selle võimalused?
    Tegu on turul unikaalse tootega. Senini on pidanud krüptovaluutaga kauplemiseks enda valitud kauplemisplatvormi rahakotti raha laadima, millelt tuleb komisjonitasu maksta. Siis omakorda tuleb osta FIAT-valuuta eest krüptovaluutat. Ning lõpuks, kui tahad positsioonist väljuda, pead omakorda krüptovaluuta jälle FIAT-valuutaks vahetama. See tähendab taas komisjonitasu maksmist. Olenevalt turuplatsist tuleb selle ringi läbimiseks maksta vahendustasudeks kokku 5–9% tehingu summast. Meie vahendustasu on kogu protsessi peale 1,5% ning mingeid peidetud tasusid ei lisandu.
    Lisaks väiksemale komisjonitasule pakume kiirust. Krüptorahaga kauplejad on reeglina noored ja tunnevad tehnoloogiat. Tegime eelnevalt fookusgrupi uuringu, kus ilmnes väga selgelt, et nad tahavad saada asju kohe. Hetkega! Seni on aga kauplejad pidanud tehingute tegemisel leppima tundide või isegi mõnepäevase ooteajaga. Meie uuring näitas, et just seetõttu jäävad kauplemisest kõrvale inimesed, kellele muidu maailm huvi pakuks. Ja neid inimesi on palju. Sestap hakkamegi pakkuma peaaegu momentaanseid tehinguid.
    Samuti saavad Revoluti kasutajad omavahel tasuta krüptoraha saata. Ühtlasi, kui näiteks Revoluti kliendil FIAT-valuutat kontol ei ole, saab ta poes kaardiga makstes maksta ka krüptoraha eest – konverteerime tema kontol oleva krüptraha automaatselt FIAT-valuutasse ja inimene saab ostud tehtud.
     

     Meie eesmärk on pakkuda teistest vähemalt kümme korda paremat toodet.

    Andrius Bičeika,
    Revoluti Balti haru juht
    Kuidas Teie seda pakkuda saate, kui teised ei saa?
    See on saladus nagu Coca-Cola retseptki (muigab). Tegelikult on asi väga lihtne. Igal ajahetkel tehakse nii ostu- kui müügitellimusi. Kui mõlemaid on sama palju, on tegu nullmänguga, kuid reaalsuses ei ole pakkumist kunagi täpselt nii palju kui nõudlust ja vastupidi. Seega ostame ka endal n-ö külmkapi krüptoraha täis, et saaksime vajadusel pakkumist ja nõudlust reguleerida. Kliendi raha me tasakaalu säilitamiseks ei kasuta – see on puutumatu.
    Meie turuplatsil on aga ka üks piirang – klient enda varasemat süsteemivälist krüptorahakotti Revolutiga integreerida ei saa. Sestap ei pakugi me n-ö täisväärtuslikku teenust. Tegu on meie esimese faasi tootega ning 80% uuringus osalenuist ütles, et neile sellest esialgu piisab. Esimese faasi eesmärk oligi lihtsalt näha, kuidas inimesed sellesse suhtuvad ja selle omaks võtavad. Praegu oleme juba veendunud, et see läheb hästi.
    Plaani teine osa ongi täieliku rahakoti ekspordi-ja impordivõimekuse loomine. Selle eelduseks on aga, et meie koostööpartnerid nõustuksid kõik altcoinid platvormile lubama. Tõtt-öelda pingutasime esimese faasi ehk bitcoini, etheri ja litecoini jaoks rohelise tule saamiseks päris kõvasti. Teine faas kujuneb palju keerulisemaks, aga pingutame, et sellega võimalikult kiiresti valmis saada. Võin ka öelda, et osa esimesest faasist on järk-järgult uusi krüptovaluutasid turule tuua.
    Mis 20 protsendile inimestest ei meeldinud?
    Krüptovaluutasid on üle 1200. On väga pühendunud krüptokauplejaid, kes jälgivad neid kõiki. Silmates mõnda altcoini (nõnda kutsutakse kõiki krüptorahasid, mis pole bitcoin – toim), mis tundub väga kasumlik, saavad nad 99% juhtudest seda osta ainult likviidsemate krüptovaluutade, mitte FIAT-valuuta eest.
    Kui Revoluti krüptoplatvorm osutub väga populaarseks, vajate kõvasti kapitali, et turgu tasakaalus hoida. Kuidas plaanite selleks raha leida?
    See on hea probleem, mida omada. Andke meile see probleem! (Naerab).
     
    90miljonit dollarit on investorid alates 2015. aastast Revoluti paigutanud.
    Kui palju Revolutil Eestis kasutajaid on?
    Umbkaudu 7000. Kokku ületasime Euroopas hiljuti miljoni kasutaja piiri. Päevas lisandub keskeltläbi umbes 4000 kasutajat. Hiljuti ületasime Euroopas miljoni kasutaja piiri.
    Krüptorahaplatvormi kõrval olete lähima paari kuu jooksul turule tulemas ka n-ö klassikalisemate investeerimistoodetega – hoiused, indeksfondid jne.
    Meie eesmärk on saada finantskeskuseks, mis täidab kõik inimese vajadused ja soovid. Meie selge eesmärk on pakkuda palju paremaid teenusid kui turul praegu pakutakse. Sest olgem ausad, praegu pakutavatest teenustest on ikka paljud väga kehvad. Eriti kui kõrval tõusevad krüptorahad päevaga 10%. Mõistagi on krüptoraha oma riskidega omaette universum, kuid paratamatult jäävad need numbrid kõlama. Siiski, nagu Peter Thiel enda raamatus kirjutas, on ka meie eesmärk pakkuda teistest vähemalt kümme korda paremat toodet.
    Selle täitmiseks on meil vaja leida parimad partnerid. Praegu on nendeks fintech-ettevõtted, kelle platvorme saab hõlpsasti integreerida Revoluti keskkonda. Kaks õhukest organisatsiooni saavad koostöös pakkuda palju odavamat teenust kui suured pangad, kus kogu hingekiri peab oma palgatšeki kätte saama.
    Inimesed alati küsivad meie tasuta teenuseid nähes, kuidas me raha teenime. Investeerimistooted ongi meie täiendav tuluallikaks. Algul teenisime tulu Mastercardilt, kes maksis meile protsenti tehingutelt, mis meie kliendid nende pakutavate kaartidega tegid. Tehingute käive ulatub küll sadadesse miljonitesse, kuid sellelt teenitud rahast meile ei piisa. Samuti pakume parterite abiga üle Euroopa tarbeelektroonika kindlustust ning Suurbritannias krediiti.
    2,3miljonit naela oli eelmisel aastal Revoluti käive, mille juures ta sai 7,1 miljonit naela kahjumit.  
    LHV püsib oma liistude juures
    „LHV tugevus on pigem traditsioonilised tooted ning seetõttu päris otse krüptorahade kauplemist oma klientidele ei ole võimaldanud,“ tõdes LHV maaklertegevuse juht Alo Vallikivi. Siiski on LHV kaudu võimalik bitcoini hinnale panustada, viitas ta Rootsi kroonis noteeritud fondile Bitcoin Tracker One (COINXBT) ning eurodes noteeritud fondile Bitcoin Tracker One (COINXBE). Lisaks on järgmise nädala alguses oodata bitcoini futuure CBOE kauplemissüsteemi, millele ehitatakse suure tõenäosusega üles ka dollaris noteeritud Bitcoini ETF.“
    Vallikivi tõdes, et krüptovaluutade kauplemisplatvormid on viimaste nädalatega saanud tuule tiibadesse ning krüptovaluutade ja tehingumaht löövad rekordeid. „See on kaasa tõmmanud väga palju spekulatiivset raha ning enamasti on sellised olukorrad lõppenud kauplejate jaoks üsna õnnetult,“ möönis ta.
    Suurimaks ohuks peab Vallikivi bitcoini haavatavust regulatsioonide poolt. „Riiklikul tasandil bitcoini keelustamine võib tähendada suurt hinnalangust,“ tõdes ta. Vallikivi tõi välja, et krüptovaluuta ümber toimuva vastu tunneb üha rohkem huvi USA maksuamet ja ka teised järelvalveasutused. „Krüptovaluuta kauplejale võib postkasti potsatada suur maksuarve või järelepäring raha tausta kohta,“ hoiatas ta.
  • Hetkel kuum
Kui riigikaitsemaks, siis nüüd, aga kärped enne
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Dow Jones ja S&P 500 hoiavad tõusutrendi, kuid tarbijaid hirmutab inflatsioon
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis reedel, lõpetades kaheksanda järjestikuse võiduka päeva ja registreerides oma parima nädala 2024. aastal.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis reedel, lõpetades kaheksanda järjestikuse võiduka päeva ja registreerides oma parima nädala 2024. aastal.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Rektor: tehisintellektile saab anda osa juhtimisülesandeid
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Juhtimisekspert: enne muudatuste tegemist peab jalgealune stabiilne olema
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Eksport kahanes märtsis kuuendiku jagu
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Postimees sai loa müüa suure osa reklaamifirmast
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.