Äripäev • 24. jaanuar 2018 kell 10:06

Ratas: Eesti liitub Euroopa Tuumauuringute Keskusega

Peaminister Jüri Ratas külastas täna CERNi.  Foto: Riigikantselei

Peaminister Jüri Ratas kinnitas täna Genfis Eesti soovi saada Euroopa Tuumauuringute Keskuse (CERN) täisliikmeks. Praegu on Eestil CERNiga koostööleping.

"Eestile on Euroopa Tuumauuringute Keskus oluline koostööpartner nii teaduse, innovatsiooni kui ka ettevõtluse arendamiseks. Selleks, et meie teadlased, insenerid ja ettevõtjad saaksid täielikult osa CERNis pakutavatest võimalustest, peame saama teadusasutuse täisliikmeks," selgitas peaminister.

"CERNiga liitudes saame ligipääsu teadusasutuse taristule ja tehnoloogiale, seal välja töötatud intellektuaalomandile. Meie insenerid saavad CERNis kogemusi omandada ning meie teadlased lisaks senisele teadustöösse panustamisele osaleda teadusasutuse juhtimises. Eesti ettevõtjatele avaneb võimalus teha pakkumisi CERNi hangetele," loetles Ratas ühinemise eeliseid.

Eesti liitumist CERNiga toetab ka Teadus- ja Arendusnõukogu, mis arutas ühinemisel avanevaid võimalusi eelmise aasta märtsis. CERNi liikmelisusega on arvestatud 2018.-2021. aasta riigieelarve strateegias 1,43 miljoni euroga aastas alates 2019.

22 liikmesriigiga CERN haldab maailma suurimat osakestefüüsika laborit. Peaminister Ratas kohtus CERNis teadusdirektor Eckhard Elseni, finants- ja personalidirektor Martin Steinacheri, assotsieerunud ja mitteliikmesriikidega suhtlemise eest vastutava juhataja Emmanuel Tsemelise ning Eestiga suhete eest vastutava vanemnõunik Christoph Scäferiga.

Ratas külastas ka ATLASe eksperimentaalala, mis on üks seitsmest osakeste detektorist Suure Hadronite Põrguti osakestekiirendil.

Hetkel kuum