Äripäev • 16. mai 2018 kell 6:27

Gazprom tõotab Eestisse turuhinnaga gaasi müüma hakata

Gazprom  Foto: Shutterstock

Financial Timesi andmetel lõpetab Euroopa Komisjon järgmisel nädalal aastaid kestnud monopoliuurimise Gazpromi suhtes. Ka Eestis ebaloogiliselt kõrgete hindadega gaasi müünud Gazprom trahvi ei saa, ent lubab edaspidi õiglast hinda küsida.

 Brüssel peaks majanduslehe kinnitusel teatama, et on saavutanud Gazpromiga kompromissi. Nii lõpeb seitse aastat kestnud uurimine Gazpromi hinnapoliitika kohta Bulgaaria, Tšehhi, Poola, Ungari, Slovakkia, Läti, Leedu ja Eesti turgudel. Kõikides riikides on Vene riiklikul energiafirmal ülisuur turuosa.

Komisjon süüdistab Gazpromi domineeriva turupositsiooni ärakasutamises, piiramaks piiriülest kaubandust, küsides ebaõiglaselt kõrget hinda ning sidudes gaasi müümise teatud turgudel gaasitorudesse tehtavartesse investeeringutega.

Financial Timesi allikate kinnitusel tunnustab Gazprom kompromissiga ELi jurisdiktsiooni ühenduse liikmsriikidega sõlmitavate lepingute tingimuste osas. Vene gaasimonopol tõotab muuhulgas ka kaotada piirangud piiriülesele gaasi edasimüügile ELis ja tulla vastu klientide palvetele muuta gaasitarnete asukohti.

Veelgi olulisem on aga see, et edaspidi lubab Gazprom siduda Euroopa Liidu idaosa riikidele müüdava gaasi hinnad Lääne-Euroopa võrdlushindadega. Lisaks vaadatakse klientidelt küsitavad hinnad sagedamini üle.

Kompromiss näeb ka ette, et kui Venemaa firma kaheksa aasta jooksul võetud kohsustusi rikub, saab hiigelkontserni trahvida kuni 10 protsendi ulatuses aastakäibest.

Osa ELi riike on aga pettunud, et Gazprom ei saa enda pattude eest karistada – eriti kui silmas pidada suuri karistusi näiteks Google’ile ja Qualcommile, kus trahvisummad ulatusid 2,4 miljardi ja 997 miljoni euroni.

Hetkel kuum