Äripäev • 16. november 2018 kell 11:51

Reinsalu: mind ja Isamaad põlvili ei suru

Justiitsminister Urmas Reinsalu.  Foto: Andras Kralla

Justiitsminister Urmas Reinsalu oma seisukohtadest ÜRO rändeleppega liitumise kohta taganeda ei kavatse ning süüdistas oponente sotsiaaldemokraatide seast, täpsemalt parteijuht Jevgeni Ossinovskit katses Urmas Reinsalu survestada.

"Mina ei tea, mida Jevgeni Ossinovski taotleb, seda küsige temalt. Aga kui ta üritab sellega Isamaad ja mind põlvili suruda, siis minult seda oodata ei maksa, sest põlvili riiki ei juhi," ütles Urmas Reinsalu, kelle vastasseisu pärast ÜRO rändeleppele on sotsiaaldemokraatide juht Jevgeni Ossinovski palunud peaministril Urmas Reinsalu valitsusest tagasi kutsuda.

Valitsuses heakskiitu oodanud rändeleppega liitumisele oli Reinsalu oma sõnul vastu maailmavaatelistest seisukohtadest johtuvalt. "Isamaa valitsusdelegatsiooni juhina ei pidanud võimalikuks lepet toetada, mistõttu Eesti ei ühine nimetatud leppega," ütles Reinsalu. "Eesti on osa rahvusvahelisest süsteemist, kus kõigil riikidel on oma rahvuslikud huvid, mida ei pea häbenema ega maha salgama," lisas ta.

Rändelepe piiranuks tema sõnul tulevikus riigi suveräänsust seoses migratsiooniküsimustega. "Leppel on võimalikud õiguslikud järelmid ja sellega võetakse vähemalt poliitilisi kohustusi, mida möönis ka välisministeeriumi esindaja (välisministeeriumi poliitikaküsimuste asekantsler Paul Teesalu – toim)," märkis justiitsminister.

Reinsalu tõrjus küsimusi, kas tema põhjustatud valitsuskriis on põhjustatud madalast reitingust. Tema sõnul on valitsus töövõimeline.

Hetkel kuum