Polina Volkova • 31. detsember 2018 kell 4:00

FI: aasta sündmus oli Danske äriliini sulgemine

Eesti finantsinspektsiooni hinnangul oli 2018. aastal enim pangandusmaastikku raputanud sündmus Danske skandaali avalikustamine.   Foto: TAIRO LUTTER

Finantsinspektsiooni sõnul saab lõppeva aasta võtta kokku kolme märksõnaga: Danske skandaal, Luminori tulek ja uued digiteenused.

Esimesele kohale seadis inspektsioon loomulikult Danske äriliini sulgemise. Täpsemalt suleti kahtluse alla sattunud ärisuund juba 2015. aastal, kuid avalikult sai sellest rääkida alles tänavu.

Samuti märkis finantsinspektsioon, et oluline sündmus oli ka Versobankilt tegevusloa võtmine. "Mõlemad sündmused näitasid, et Eestil olid pankades nõrkused riske juhtida, aga ka seda, et Eesti finantsjärelevalve oli võimeline neile otsustavalt reageerima," kinnitas inspektsioon.

Hoolimata pangandusskandaalidest polnud inspektsiooni hinnangul aasta läbinisti negatiivne. Näiteks Luminori tulek ja miljardieurone müük Blackstone grupile. "See tehning näitas konsolideerumise suundumust, aga ka seda, et Skandinaavia kapital lahkub turult," märkis finantsinspektsioon.

Sel aastal hakati rohkem rääkima uutest digiteenustest ja nende reguleerimisest. Seda eriti krüptovaluutade ja e-residentsuse vallas. "Need lahendused avavad võimalusi, kuid 2018. aastal hakati mõistma osaliselt kaasnevaid riske," sõnas finantsinspektsioon.

Hetkel kuum