Kristjan Pruul • 6. märts 2019 kell 12:47

Turvavöökartell tõi Norma omanikule hiigeltrahvi

Norma tootmine Eestis  Foto: Postimees/Scanpix

Eesti turvavarustuse tootja Norma emafirma Autoliv sai Euroopa Komisjonilt 179 miljonit eurot trahvi hinnakokkulepete eest.

Lisaks Autolivile jäid kartellileppes süüdi ka sama sektori tootjad Takata ja TRW, esimene neist pääses koostöö eest trahvita, kuid TRWd ootab 189 miljoni euro suurune trahv. Kolm tootjat olid omavahel kokku leppinud turvavööde, turvapatjade ja roolide eest küsitavates hindades, mida müüdi BMW Gropile ja Volkswagen Groupile aastatel 2007–2011, teatas Euroopa Komisjon.

Komisjoni konkurentsivolinik Margrethe Vestager rõhutas, et tegemist on juba teise korraga, kui autode turvavarustuse müügil kartell on avastatud ning tegemist on sektoriga, mis mõjutab miljonite inimeste turvalisust.

"Need kolm tootjat leppisid kokku oma kasumimarginaali tõstmises, nende tegevus kahjustas Euroopa tarbijaid ning mõjus negatiivselt Euroopa autotööstusele, kus omakorda töötab 13 miljonit inimest," ütles Vestager. Arvestades, et Volkswageni ja BMW turuosa Euroopas on 30 protsenti, oli kartellil kindlasti märgatav mõju Euroopa turule.

Kartellileppe koordineerimine käis nii ärikohtumistel kui ka varjatud kohtumistel restoranides ning hotellides, aga ka telefoni ja e-kirjade teel, selgub Komisjoni kokkuvõttest.

Järg 2017. aasta otsusele

Kahe aasta eest anti esimesed trahvid kartelli eest juba ära, siis jäid süüdi lisaks Autolivile veel turvavarustuse tootjad Tokai Rika, Takata, Toyoda Gosei ning Marutaka, mis kõik osalesid kas ühes või enamas kartellis.

Autoliv sai karistada kokku kolmes asjas. Esiteks trahviti firmat 265 000 euroga Toyotale turvavööde müügiga seotud asja eest. Pea 5 miljonit eurot trahvi tehti firmale Toyotale turvapatjade müügiga seoses ning 2,9 miljonit eurot Hondale turvavööde, turvapatjade ning roolirataste müügiga seoses. Kokku ulatus trahvisumma seega üle 8 miljoni euro.

Juba toona andis Autoliv pressiteates mõista, et sellega ei pruugi firma kulud veel piirduda. Eile teatas Autoliv, et 179 miljoni euro ehk 203 miljoni dollarine trahv tuleb maksta 90 päeva jooksul. Summa oli siiski väiksem, kui see 210 miljoni dollarine eraldis, mille Autoliv oli võimalike trahvide jaoks teinud, teatas Autoliv.

Autolivi käive oli möödunud aasta 8,68 miljardit dollarit, millest turvavööde tootmine andis pea 3 miljardit. Maksueelne kasum oli 612 miljonit dollarit.

Hetkel kuum