Äripäev • 13 juuli 2019

Nädala raadiohitid: miljoneid liigutav Kaido Veske ja firmaautodega sõit läheb kallimaks

Aastaid Wall Streetil töötanud Kaido Veske liigutab jätkuvalt miljoneid eurosid.   Foto: Andras Kralla

Sel nädalal huvitas Äripäeva raadio kuulajaid kõige enam see, kuidas jõuda investeerimismaailmas tippu ja mis kasu on toonud rekordiline rahakaasamine.

Tagasivaates järjestame viimase nädala jooksul kõige enam kuulatud saated.

1. Wall Streeti eestlase kuumad aktsiasoovitused

Aastaid Wall Streetil töötanud Kaido Veske liigutab jätkuvalt miljoneid eurosid. Uurisime temalt, kuidas jõutakse investeerimismaailma tippu, kas elu Wall Streetil oli tõesti nii raju kui räägitakse, mis on need miljonid, mida ta praegu liigutab.

Samuti küsisime, kuhu ometi investeerib inimene, kellel kõik Wall Streeti tarkused käpas on. Selliseid aktsiasoovitusi mujalt ei kuule!

Saadet juhivad Liina Laks ja Kaspar Allik.

Kuulake saadet siit:

2. Nordeconi miljonid pimestavad

Saates "Äripäev eetris" räägime Nordeconist ja Merkost, börsil purunevatest rekorditest, idufirmade selle nädala võitudest ja kaotustest ning riskikapitali voolamisest Eesti idudesse.

Kas rekordilisele rahakaasamisele eelmisel aastal on järgnenud ka teod? Kõneks tulevad probleemid majandusaasta aruande esitamisega ja paljude firmade majandustulemused ning trendid, mida nendest saab järeldada.

Nädala kuumimad teemad võtavad kokku Äripäeva ajakirjanikud Claudia Robin Andros, Liina Laks, Rivo Sarapik ja Viivika Rõuk.

Kuulake saadet siit:

3. Teadusrahastuse tõus eeldab ühiskondlikku mõistmist

Erakondade, tööandjate ja ülikoolide vahel sõlmitud teadusleppega antud lubadused ei jõudnud küll praeguse valitsuse eelarvestrateegiasse, kuid see on tõstatanud teravalt ühiskondliku debati Eesti teaduse jätkusuutlikuse teemal.

Ettevõtluskõrgkooli Mainor tegevjuht Kristjan Oad ja TalTechi teadusprorektor Renno Veinthal leidisid seevastu, et ühiskondlik arusaam teaduse mõjust majandusele ja ühiskonnale laiemalt ei pruugi olla veel piisav ning seetõttu pole ka avalik surve saavutanud kriitilist massi. "Kuuma tooli" saadet juhtis Allan Rajavee.

Kuulake saadet siit:

4. Majanduse juhtimisest ja majandusaruannete esitamisest

Millist kriitikat jagus Amservi suuromanikul Raivo Kütil Eesti majanduse üldisemale juhtimisele, sellest tegi temaga juttu kolmapäevases hommikuprogrammis Äripäeva ajakirjanik Allan Rajavee.

Kuna pea pooled ettevõtted ei esita majandusaasta aruandeid tähtajaks ning iga viies jätab üldse esitamata, küsisime väikeettevõtjailt, miks nad oma kohustust ei täida. Claudia Robin Andros Äripäevast rääkis ettevõtja Indrek Naruskiga, kes selgitas, miks ta aruandeid esitanud ei ole. Samuti rääkisime rahandusministri nõuniku Taivo Põrkiga, kes selgitas, mida riik plaanib, et aruandeid paremini esitataks.

Kuulake saadet siit:

5. Kuidas pääseda teistele tehtud kahju kinni maksmisest?

Seekordses saates tuleb juttu ühest kindlustusliigist, mis aitab maandada ja kindlustada riske, mis kaasnevad ettevõtte või eraisiku tegutsemisega ehk vastutuskindlustusest.

Saatest selgub, kuidas teistele tekitatud kahju nii ettevõtete kui eraisikute puhul hüvitatakse ning kas töötajaga teel tööle juhtunud õnnetus on tööõnnetus või mitte ja paljust muust.

Saates on külas PZU vastutuskindlustuse tootejuht Argo Argel ja Gjensidige Kindlustuse toote, hinnastamise ja riskijuhtimise osakonna juht Olga Vijard.

Saatejuht on Rivo Sarapik.

Kuulake saadet siit:

6. GDPR pani ettevõtted andmebaaside sasipuntraid harutama

Saates "Viimane mudel" on juttu audiitorfirma BDO näitel IT-süsteemide haldamise kogemusloost: kuidas muutis GDPR andmebaaside administreerimispraktikaid, mis on kõige kriitilisemad valukohad süsteemide korrashoiul, kuidas tagada oma põhiteenuse vastupidavus ja mugavus ning palju muudki.

Külas on BDO Eesti juhatuse liige Sulev Luiga ja Telia ärikliendi üksuse direktor Tarmo Kärsna. Saadet juhib Priit Pokk.

Kuulake saadet siit:

7. Erasõit firmaautoga läheb kalliks maksma

„Teabevara tunni” saates räägitakse sellest, mida peaks teadma ettevõtte sõiduauto maksustamise kohta. Juttu tuleb sõiduauto sisendkäibemaksu ümberarvestamisest, sõidukompensatsioonist ja sõidupäeviku pidamisest. Samuti selgitatakse, kuidas ja millal rakendub käibemaks, kui osta sõiduauto teisest Euroopa Liidu riigist.

Saates on külas Ernst & Youngi juhtiv maksunõustaja Tõnis Elling ning saadet juhib Äripäeva teabevara toimetaja Kai Koks.

Kuulake saadet siit:

8. Kust tuleb ringmajanduses majanduslik kasu?

Rohetehnoloogia saates Cleantech arutame sel korral Euroopa moeväljendi "ringmajandus" üle. Keskkonnaministeeriumi keskkonnakorralduse asekantsler Kaupo Heinma tutvustab Eesti ringmajanduse arengukava loomisprotsessi ja kuidas ettevõtjad on siiani sellega kaasa tulnud. Arutame selle üle, kas ja miks peaks iga ettevõte praegu hakkama ringmajanduse suunas mõtlema ning kust tuleb lõpuks majanduslik kasu.

Saate teises osas on külas 2017. aasta Euroopa parima õpilasettevõtte Wastefox juhataja Joonatan Oras ning teemaks komposteerimine, biojäätmete vähendamine ja disainelemendina mõeldud kompostrite loomine.

Saatejuht on Mart Valner.

Kuulake saadet siit:

9. Mis juhtus tegelikult ootamatult tegevuse lõpetanud idufirmaga?

Eelmisel nädalal teatas tegevuse lõpetamisest investoritelt üle 500 000 euro kaasanud logistika-idufirma Shipitwise.

Miks nii läks ja mis paljutõotanud ärimudeliga juhtus, sellest räägib Shipitwise'i juht Aleksander Gansen.

Investorite vaadet ebaõnnestumisest esindavad saates aga ettevõttesse 15 000 eurot panustanud idufirmade kiirendi Startup Wise Guys juht Herty Tammo ning investeerimisest loobunud Madis Müür, kellel hakkasid Shipitwise´i rahaküsimise peale ohutuled põlema.

Saatejuht on Claudia Robin Andros.

Kuulake saadet siit:

10. Intressid sööstavad veel allapoole

Esmaspäevases hommikuprogrammis rääkis Luminori peaökonomist Tõnu Palm, et intresse ootab lähiaastail ees langus ning tänasele tasemele jõutakse tagasi umbes viie aasta pärast. Miks, selgub juba intervjuust.

Samuti tuli saates juttu sellest, mis vigu tegi eelmisel nädalal tegevuse lõpetamisest teatanud idufirma Shipitwise, mis kaasas investoritelt enam kui pool miljonit eurot. Ettevõtte asutajaga Aleksander Ganseniga vestles Claudia Robin Andros.

Millal juhtub elektriliste tõukeratastega esimene surmaga lõppev õnnetus ja kas autodega sarnane kohustuslik liikluskindlustus peaks laienema ka elektrilistele liikuritele? Kui suuri summasid mõistavad Eesti kohtud välja liiklusõnnetustes kannatanutele? Sellest rääkis Lextali advokaat ja kindlustusõiguse õpiku autor Olavi-Jüri Luik.

Lisaks oli Äripäeva uuriva toimetuse ajakirjaniku Eliisa Matsaluga juttu, kuidas võlgades ettevõtja ähvardas kortereid kloonidest Tallinna vanalinnas asuvas kortermajas ühistu kaaperdada, et enda tahtmisi saavutada.

Hommikuprogrammi vedasid Aivar Hundimägi ja Rivo Sarapik.

Kuulake saadet siit:

Hetkel kuum