30. aprill 2014 kell 11:18

Majamood: ilma teeb nunnumaja

"Eestlaste majamood on muutunud, suuri perversse välimusega lahmakaid enam ei ehitata ning ilma teeb nunnumaja," ütles 1Partner Kinnisvara tegevdirektor Martin Vahter.

Tema sõnul annab õnnestunud välisilme annab hoone väärtusele 20 protsenti juurde.

Vahteri sõnul muutus eestlaste maitse pärast viimast kinnisvarakriisi: kadumas on fungivaimustus, ja üle 300-ruutmeetriseid maju ehitatakse harva. “Peale on tulnud Soome kataloogimajale sarnanev tüüp, mis on igavavõitu, kuid ei riiva silma. Need majad on ühekordsed, kaldkatusega, praktilised ja tehniliselt lihtsad,” ütles Vahter ja lisas, et 20 aastaga on arhitektuuri lastehaigus läbi põetud ja suuremate vigade vastu hakkab tekkima immuunsus.

“Maja ehitades soovitan kasutada kas valmis projekti või mõistusega arhitekti ning mitte üle disainida," jätkas Vahter. “Kui kliendil pole ilmselged kunstikalduvused seni avaldunud, siis soovitan esimest kodu ehitades disainiga mitte üle pingutada, nii ei tule vähemalt suuri vigu sisse,” soovitas ta.

“Viimased kümme aastat on tehtud ridamisi heledaid funkmaju, mis on üldiselt ilusad, kuid kallid ja keerulised stiilipuhtalt ehitada. Trend muutub ja viimase paari aastaga on valge fassaadi kõrval läinud moodi ka tumedamad toonid. Praegu müüb väga hästi näiteks mustade akendega hall maja, mis jätab kalli mulje,” lisas Vahter.

Kinnisvarabüroo direktori sõnul näevad tänapäevased arendused üldiselt terviklikumad välja. “1990ndate ja 2000date arendustes olid kõik majad erisugused, nüüd juba tehakse kogu piirkond ühtse plaani järgi nagu välismaal. See näeb ilus välja, müüb hästi ja on tegelikult arendajale kuni kolmandiku odavam ehitada,” ütles Vahter.

Hetkel kuum