Kas Tallinn vajab kahte kobarkino?

13. detsember 2006, 00:00

Sekeldustes Sakala keskuse ümber jääb pidevalt kõlama lühend J.O.K.K. Asjale lähemalt mõeldes ei saa vist keegi täpsema info puudusel aru, kas ka juriidiliselt asi ikka korrektne on?

Sakala keskuse õnnetut arengulugu ma siin täpselt ümber kirjutama ei hakka, teen seda rohkem mälu järgi.

Oli Tallinnas kunagi kaks suuremat konkureerivat kino. Hakkasid need ajale jalgu jääma ning üks konkurentidest hankis endale seaduslikult maatüki ning ehitas sinna peale kobarkino. Teine kinomees vaatas kuidas tema kinoäri sisuliselt marginaliseerus. Et mitte häbiga kaotada, hakati asja müüma väärtkinona, mis sest, et kasiino ja klubi vahel.

Siis kinomees otsima väljapääsu. Aegamisi tuli võimalus konkureerida ühe linnale kuuluva kultuurikeskuse ehitus- ja arendusõigusele. Selle võistluse võitnud, hakati eskiise projektiks kujundama. Projekt tuli uhke ja hää, kuid väga suur. Linn ja otsustajad nii suurt arendust konkursi võitjalt ei oodanud. Kinomees  tegi lihtsa vembu. Ehitus ei tulegi nii suur väljast, vaid see ehitatakse enam-jaolt maa alla. Kahjuks ei saa olemasoleva ehituse alla midagi ehitada kui seda enne pole lammutatud. Ja siit läks praegune tsirkus lahti. 

Tegelikult teame me ju kõik seda kurba lugu. Ma esitaks küsimuse: miks ei võinud Peeter Rebane osta endale algusest peale korralikku krunti kus ta tohtinuks ehitada mida soovib? Miks võib peale konkursi võitu tingimusi muuta Peeter aga mitte Endel? Millise info alusel julgeb väita meie kultuuriminister, et kõi on J.O.K.K.? Ma julgen väita, et kindlasti on Sakala projektis piisavalt juriidilisi vigu või apsakaid, millest saaks kinni haarata kui vaja. Selge. Keskerakonnal pole seda praegu vaja, kuid millal hakkab tegutsema erasektor, et sellist kõlvatut konkurentsi peatada? Näiteks mõni tippadvokaat riigi või linna vastu? Kas olen naiivne?

Eesti majanduse üheks olulisemaks alustalaks on aus ja vaba konkurents.  Poliitikust "sõbrad" on äris nõrkuse märk. 

Peeter Rebasel soovitan südamlikult Keskerakonnast välja astuda ja üritada oma projekt siis lõpule viia. Paaril ministril ja linnapeal soovitan võtta poliitiline vastutus: kas Sakala keskuse konkurss juriidiliselt täiesti korrektselt tühistada (nagu tehti Linnahalliga) või tagasi astuda. 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 19:14
Otsi:

Ava täpsem otsing