7. jaanuar 2019 kell 4:00

Poliitikutel tuleb teha põhimõtteline valik

Poliitikud peaksid valimiste aastal käsile võtma Eesti arengu jaoks olulised teemad nagu rahvastiku vananemise ja vähenemisega kaasnevad probleemid - tööjõunappus, haigekassa kiirelt kasvav puudujääk, võimetus hoolitseda meie abi tegelikult vajavate inimeste eest, arvab Oma Ehitaja juht Tiit Kuuli.

Tiit Kuuli.  Foto: Raul Mee, fotograaf

Järgmisel aastal toimuvad valimised tekitavad võimaluse ja ajaakna suurte muutuste tegemiseks. Toimub koalitsioonilepingu sõlmimine, mis paneb paika meie järgmise nelja aasta plaani.

Poliitikute käes on kaks põhimõttelist varianti. Kas valida koha peal sammumise ja lõputute emotsionaalsete pseudoprobleemidega tegelemise tee või Eesti päris suurte väljakutsete lahendamine. Paigalseis on igatahes tagasiminek. Seda ei sooviks Eestile.

Kõige suurem risk on see, kui meie poliitikud jätavad koalitsioonilepingust välja Eesti arengu jaoks olulised teemad. Need on kindlasti rahvastiku vananemise ja vähenemisega kaasnevad probleemid - tööjõunappus, haigekassa kiirelt kasvav puudujääk, võimetus hoolitseda meie abi tegelikult vajavate inimeste eest.

Lahendus pole kõigile soovijatele rahakülvamine ega meie konkurentsivõime ja investeeringute kahanemise tegevusetult pealt vaatamine. Kui ka järgnev valitsus kavatseb mitte-midagi-tehes oma võimu imetleda, on see karuteene nii meile kui ka meie lastele.

Äripäev küsis juhtidelt ja arvamusliidritelt hinnangut alanud aastale.

Hetkel kuum