Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kinnisvarahinnad hakkavad tõusma

  Pangad on raha täis, intressid nullilähedased, inflatsioon kõrge ja jooksevkonto tugev. Need asjaolud toetavad järgmisel aastal siiani vaid mõõdukalt tõusnud Eesti kinnisvarahindu.

  Vastutustundetu hoiustamine. Eesti pangad on praegu ülilikviidsed. Nelja aasta jooksul on hoiusemaht kasvanud 3 mld euro võrra, samal ajal kui laenumaht on langenud 2,5 mld euro võrra. Laenude ja hoiuste suhtarv on langenud 1,8lt 1,1le.  Intressid, mis peaksid viima kokku hoiustajad ja laenajad, on kukkunud nulli lähedale, alles on jäänud vaid pankade laenumarginaalid. Ja needki langevad.Seega, 2006 kordub, aga vastupidi. Tollal polnud laenukasv jätkusuutlik, nüüd hoiustatakse vastutustundetult. Tugev jooksevkonto koos Euroopa Liidu abirahaga on põhjustanud ennenägematut raha sissevoolu Eestisse, aga nüüd turg peab seda voolu tasakaalustama.
  Mis toimub pangalikviidsuse toel 2013? Hinnad ja palgad tõusevad kiiresti, inflatsioon on umbes 4%. Siiamaani on hinnatõus olnud kõige nähtavam kaupade ja teenuste puhul, järgmisena tuleb kinnisvara. Elamukinnisvara hinnad tõusevad järgmisel aastal enim. Elamukinnisvara on investeerimisliik, millega kõige rohkem inimesi saab elukvaliteeti märkimisväärselt parandada. Tahetakse uuemaid, suuremaid ja energiasäästlikumaid elamuid heas asukohas, ja nüüd on selline elukvaliteedi tõstmine taskukohane paljudele inimestele. Palkade kasv ja töötuse langus on olnud kiire.
  Pangad on sunnitud tegutsema selle nimel, et suurendada laenamist. Eesti kinnisvarahinnad on juba paar aastat mõõdukalt tõusnud, esimesest rongist on pangad on juba maha jäänud. Erasektori omakapital on hindu tõstnud pankade abita. Et järele jõuda, on pankadel vaja intensiivsemalt konkureerida laenumarginaalidega. Ja kui pangad on „rongi peal“, siis tõusevad kinnisvara hinnad veelgi.
  2013 on ka eriline seetõttu, et nõrk majanduskasv Lõuna-Euroopas võimaldab eestlastele ülimadalaid intresse, hoolimata sellest, et inflatsioon on kõrge. Me oleme Põhja- ja Lõuna-Euroopa ühtlustumise faasis. Eesti puhul tähendab see palkade, kinnisvara ja ka muude hindade tõusu. Kinnisvarahinnad tõusevad 2013 enim.
   
   
 • Hetkel kuum
Jaeinvestoreid tuleb üha tõsisemalt võtta
Oma Tallinna börsi rahapaigutustega miinuses istuv värske investor teeb teene mitte ainult iseendale, vaid temasugustele jaeinvestoritele laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Oma Tallinna börsi rahapaigutustega miinuses istuv värske investor teeb teene mitte ainult iseendale, vaid temasugustele jaeinvestoritele laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
30 aastat palgatõusuta: Jaapan survestab ettevõtjaid töötajatele lisa andma
Inflatsioon närib jaapanlasi, kes pole enam kui veerandsada aastat näinud palgatõusu. Nüüd on olukord aga muutumas, vahendab CNN.
Inflatsioon närib jaapanlasi, kes pole enam kui veerandsada aastat näinud palgatõusu. Nüüd on olukord aga muutumas, vahendab CNN.
Investor, kelle juures käivad rahahädas inimesed nõu küsimas
Jekaterina Tindi lugu investoriks saamisel algas aastal 2010, kui ema kinkis talle raamatu “Rikas isa, vaene isa”. Seda lugedes tabas tulevast investorit teadmine, et inimesel on võimalik ka niimoodi raha teenida, et tegelikult raha teenib ennast ise.
Jekaterina Tindi lugu investoriks saamisel algas aastal 2010, kui ema kinkis talle raamatu “Rikas isa, vaene isa”. Seda lugedes tabas tulevast investorit teadmine, et inimesel on võimalik ka niimoodi raha teenida, et tegelikult raha teenib ennast ise.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Boroditš võitis Tallinnalt 90 000 eurot
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Sõda pühkis kolmandiku Ukraina majandusest
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Nädala raadiohitid: kas turgudel optimismi jagub?
Kas turgudel jätkub optimismi ning kui kaua võib kesta jahedam seis majanduses - need teemad huvitasid Äripäeva raadio kuulajat sel nädalal enim.
Kas turgudel jätkub optimismi ning kui kaua võib kesta jahedam seis majanduses - need teemad huvitasid Äripäeva raadio kuulajat sel nädalal enim.

Olulisemad uudised

Boroditš võitis Tallinnalt 90 000 eurot
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.