• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ettevõtlusvabadus, ametniku põhiseaduslik õigus

  1. aprillil jõustus üle kümne aasta mööda kabinette, koridore ja saale ringelnud uus avaliku teenistuse seadus. Kuna uus seadus vähendas ametnike tagatisi märkimisväärselt, siis oli mõistlik vaadata üle ka piirangud, kirjutab justiitsminister Hanno Pevkur (RE).

  Kui seni oli reegel see, et ametnik ei tohi töötada teise tööandja juures ega tegelda ettevõtlusega (see oli lubatud ainult erandjuhtudel), siis uus seadus lähtub vastupidisest: kõrvaltegevus on üldiselt lubatud, keelud on erandlikud. Olgu öeldud, et samasugune põhimõte kehtestati ka näiteks maavanematele ning linna- ja vallavalitsuse liikmetele. Üldistades võib ütelda, et mida kõrgemal ja vastutusrikkamal positsioonil ametiisik on, seda rohkem on talle seaduse järgi keelatud.
  Miks üldse asuti senist olukorda muutma? Vastus on lihtne: sellised mõõdukohatud piirangud olid oma aja ära elanud ja need ei olnud kooskõlas ka põhiseadusega, mis sätestab ettevõtlusvabaduse kui põhiõiguse. Põhiõigust ei saa aga piirata lauskeelu korras, vaid seda saab teha ainult kitsa ringi puhul ja kindlatel tingimustel. Lauskeelu ebaproportsionaalsusele on juhtinud tähelepanu ka õiguskantsler ja riigikohus. Näiteks ei ole põhjendatud keelata linnaametnikul tegelda ettevõtlusega, isegi kui ettevõte, milles ta on hõivatud, tegutseb samas valdkonnas, aga teises linnas.
  Teine ülearuste piirangute kaotamise eesmärk oli suurem läbipaistvus. Ei ole midagi taunimis- ega keelamisväärset selles, kui ametnikul on majandus- või muid huve ka väljaspool oma ametnikutööd. Nüüd võib ta tegelda nendega ettevõtluse või muu kõrvaltegevuse korras täiesti seaduslikult – ta peab sellest vaid teada andma.
  Selline olukord on kokkuvõttes läbipaistvam kui senine suuresti jaanalinnulik tava, kus ametnik pidi lauskeelu tõttu realiseerima oma huve perekonnaliikmete, sõprade või variisikute kaudu. Ilmselt pole lehelugejale vaja meenutada, milliste keeruliste skeemitamisteni sel moel pahatihti jõuti. Kuna ametniku tegevus ettevõtluses on nüüd avalik, siis on ka huvide konfliktid paremini näha nii ajakirjandusele kui ka kontrollivatele ametnikele.
  Millistel juhtudel on tööandjal võimalik kõrvaltegevust keelata? Lihtsalt öeldes siis, kui kõrvaltegevus hakkab takistama teenistusülesannete korrapärast täitmist. Näiteks on keeld põhjendatud, kui ametnik tegutseb valdkonnas, mis kahjustab asutuse mainet või välistab ametniku erapooletuse või toob kaasa alalise korruptsiooniohu. Või kui ametnik teeb öötööd ja käib teenistuskohal ainult välja magamas või kui oma ettevõtte juhtimise tõttu hakkab kannatama ametnikutöö. Seejuures peab tööandja keeldu selgelt põhjendama, et ametnik saaks aru, milles tema rikkumine seisneb.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Sille Pettai: rohepööre vajab heas mõttes survet
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
USA aktsiate pika mõõnaperioodi lõpetas rallinädal
USA peamine börsiindeks S&P 500 tõusis täna 2,47% ja tänasega lõppenud nädalal 6,5%, lõpetades seitsmenädalase langusperioodi.
USA peamine börsiindeks S&P 500 tõusis täna 2,47% ja tänasega lõppenud nädalal 6,5%, lõpetades seitsmenädalase langusperioodi.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Sunly juht ametnikele: otsustage ja kaitske otsuseid ka kohtus, aga lõpetage venitamine
Ehkki meretuulikud võiksid katta Eesti elektrivajaduse, pole ühtegi tuulikut veel püsti pandud. Küsimus, kas sel kümnendil selleni jõutakse, lööb asjaosalised kahte lehte.
Ehkki meretuulikud võiksid katta Eesti elektrivajaduse, pole ühtegi tuulikut veel püsti pandud. Küsimus, kas sel kümnendil selleni jõutakse, lööb asjaosalised kahte lehte.
Venemaa autovedajad virelevad siseturul
Üle kuue miljoni Venemaa veoki, mille tee välismaale on lukku keeratud, on püüdnud leida tööd siseturul, kuid kaks korda langenud transpordihinnad ei tõota midagi head: enamik autodest lihtsalt seisab, vahendab logistikauudised.ee.
Üle kuue miljoni Venemaa veoki, mille tee välismaale on lukku keeratud, on püüdnud leida tööd siseturul, kuid kaks korda langenud transpordihinnad ei tõota midagi head: enamik autodest lihtsalt seisab, vahendab logistikauudised.ee.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.