Janek Mäggi • 30. mai 2013 kell 3:22

Mäggi: Eesti riik on nagu peata kana

Eesti Vabariik on nagu peata kana – veel jookseb ringi, kuni elutult maha kukub, kirjutab suhtekorraldja Janek Mäggi.

Rahvas ei vaja esmalt mitte heinu (ehk raha), vaid ideoloogiat. Heaolu kättesaadavus kõigile kodanikele on kapitalistliku maailmavaate põhilubadusi. Selle saavutamine aga sulatab ideoloogia – eemärk kaob ning rahvas jookseb nelja tuule poole laiali. Eestist lähevad inimesed ära selle pärast, et meil ei ole rahvana valdavas osas tunnustatud ideoloogiat, mis koondaks ühised väärtusi. Küsimus ei ole selles, kas tunnustatud väärtuste kogum on kõige õigem, aga kui kõik inimesed hakkavad sarnaselt mõtlema, on sellel uskumatu jõud.

Eestis ei ole rahast rääkimine hea toon – et raha omada on mõistlik ja tore ning pole mõtet elu raisata tegevuste peale, mis pakuvad ainult lusti, aga mitte midagi sisse ei too. Konservatiivne maailmavaade, mis Eestis domineerib, aktsepteerib tööd ainsa tunnustatud heaolu suurendamise viisina. Samas on meil ka palju neid, kes leiavad, et heaolu peab suurenema teiste arvel. Mõned “punased” leivad ka Eestis, et sotsialistlik-kommunistlik vereimemine on õiglasem kui kapitalistlik vereimemine. Tegelikult on seal vaid üks vahe – ühed imevad rohkem vähemuse, teised rohkem enamuse verd.

Loe tänasest Äripäeva paberlehest, mida Janek Mäggi arvab peaminister Andrus Ansipi erakonna üldkogul.

Hetkel kuum