• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Võla suurendamine eeldab julgust

  Riigivõla suurendamise seni esitamata vastuargumendiks on võimaliku uue laenuressursi kasutamise valikute rohkus ning poliitiline julgusetus ja kooskõlastamise oskamatus nende vahel vahet teha, kirjutab lennundusasjatundja Toomas Peterson.

  Riigivõla suurendamine on ülimalt keeruline tegevus praeguste nn kasinuse apologeetide valitsuse ajal, sest nõuab poliitilist konsensust, aga eelkõige tarku laenude paigutamise otsuseid. Lihtsam on vesta talupojatarkusest ja tulevastele põlvedele koormuste tekitamisest ning edasi kulgeda vaikses rütmis.
  Riigilaenu suurendamine eeldab laiaplaanilist poliitilist ja majanduslikku mõtlemist, riigi ametnikelt aga strateegilist, erakapitali kogemusest tulenevat tegutsemisoskust. Seda aga napib.
  Tehakse seda, mis lihtsam. Põhiprobleem seisneb eelkõige suure pildi puudumises ja väikeste maksuprobleemidega tegelemises. Tähtsam oleks rääkida, milliseid eesmärke peab 2014. aasta eelarve täitma ja miks me peame euroliidus hoidma nii madalat riigivõla taset, selle asemel et investeerida haridusse ja taristusse. Ikka selleks, et keegigi jääks siia riiki ja hoiaks meie keelt ja meelt.Kartma ei pea mitte suuri kulutusi, vaid väikesi sissetulekuid. Kuid riigil on kergem kulusid kärpida, kui mõtiskleda tingimuste üle, mis aitaksid kaasa rikkakssaamisele. Praegune maksusüsteem pigem soosib rikas olemist, mitte rikkaks saamist (olematud kapitali ja kõrgtarbimise maksud, kõrged tööjõumaksud).
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Mandre: terviseedendus saagu lähtekohaks
Praeguses sotsiaalkindlustussüsteemis puudub tugev seos inimeste tervisekäitumise ja riiklike teenuste vahel, kirjutab Mihkel Mandre arvamuslugude konkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Praeguses sotsiaalkindlustussüsteemis puudub tugev seos inimeste tervisekäitumise ja riiklike teenuste vahel, kirjutab Mihkel Mandre arvamuslugude konkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Börs: Nasdaqi indeks langes korrektsiooni
USA aktsiaturud jätkasid täna langust, ühelt poolt olid börsifirmade kvartalitulemused tugevad, aga investorid on intressimäärade tõusu ootuses jätkuvalt tehnoloogiasektori aktsiaid müümas, vahendab Bloomberg.
USA aktsiaturud jätkasid täna langust, ühelt poolt olid börsifirmade kvartalitulemused tugevad, aga investorid on intressimäärade tõusu ootuses jätkuvalt tehnoloogiasektori aktsiaid müümas, vahendab Bloomberg.
Raadiohommikus: Rakveret juhib koroonasse nakatunud linnapea ja Jaak Roosaare avaldab tänavused plaanid
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis üritame saada telefonile teist korda koroonat põdevat Rakvere linnapead Triin Varekut. Võtame talt vahetu kommentaari isiklikest läbielamistest ja uurime, kuidas linnapea juhib kodukontorist koroonasituatsiooni ja enegiahinna kriisi Rakvere linnas.
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis üritame saada telefonile teist korda koroonat põdevat Rakvere linnapead Triin Varekut. Võtame talt vahetu kommentaari isiklikest läbielamistest ja uurime, kuidas linnapea juhib kodukontorist koroonasituatsiooni ja enegiahinna kriisi Rakvere linnas.
Kallas lubas kaaluda ettevõtete võrgutasude vähendamist ja hinnalae seadmist
Koalitsioonipartneriga peetavate läbirääkimistega rappa jooksnud Reformierakonna juht ja peaminister Kaja Kallas lubas teisipäeval siiski kaasa mõelda uute toetuste kehtestamisele.
Koalitsioonipartneriga peetavate läbirääkimistega rappa jooksnud Reformierakonna juht ja peaminister Kaja Kallas lubas teisipäeval siiski kaasa mõelda uute toetuste kehtestamisele.