• Jaga lugu:

  Euroopa Keskpank hakkas võlakirju ostma

  Euroopa KeskpankFoto: Scanpix/REuters

  Euroopa Keskpank alustas täna kaetud võlakirjade ostmist, mis on keskpanga värskeim katse erakorraliste tugimeetmetega euroala majandust jalule saada.

  Keskpank ostis Prantsuse pankadelt Societe Generale ja BNP Paribas lühiajalisi Prantsusmaa ning teistelt pankadelt Hispaania võlakirju, vahendas agentuur Bloomberg anonüümsust palunud informeeritud allikate infot. EKP juht Mario Draghi on öelnud, et plaanib keskpanga bilanssi paisuta vähemalt triljoni euro ulatuses, et deflatsiooni euroalalt eemal hoida.
  „Tänasest alates saame näha, kui agressiivne EKP võlakirju ostes saab olema,“ ütles Banco Bilbao Vizcaya Argentaria osakonnajuht Augustin Martin.
  Kaetud võlakirjade ostmine on keskpanga värskeim erakorraline instrument, mille hulgas on ka likviidsuslaenud pankadele ja negatiivne intressimäär kommertspankade raha keskpangas hoiustamisele. Veel tänavu plaanib keskpank ostma hakata ka erasektori pakendatud laene, et elavdada nii laenuandmist väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele.
  Keskpangalt oodatakse jõulisemat sekkumist, kuna euroala inflatsioon on septembris aeglustunud vaid 0,3%-le ning IMF hoiatab kasvava tõenäosuse eest, et euroala majandus 2008. aastast läheb juba kolmandat korda langusesse.
  Keskpangale on see kolmas kaetud võlakirjade tugiostuprogramm. Esimene käivitati 2009. aasta juulis, et parandada olukorda finantsturgudel pärast investeerimispanga Lehman Brothers kollapsit 2008. aasta sügisel, teine 2011. aasta novembris, et toetada panku euroala võlakriisi ajal.
  Alates tulevast nädalast avalikustab Euroopa Keskpank igal esmaspäeva õhtul oma tugiostude suuruse.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Merli Üle: tänane lumehelbeke hindab samu väärtusi mida su enda laps
Midagi on pildil valesti, kui peame jätkuvalt rääkima juhtidest, kelle jaoks on noorte, nn lumehelbekeste, juhtimine peavalu. Kes siis muutustele tegelikult vastu sõdib? Ehk oleks viimane aeg õppida uusi trikke, pakub Elisa äriarenduse valdkonna juht Merli Üle.
Midagi on pildil valesti, kui peame jätkuvalt rääkima juhtidest, kelle jaoks on noorte, nn lumehelbekeste, juhtimine peavalu. Kes siis muutustele tegelikult vastu sõdib? Ehk oleks viimane aeg õppida uusi trikke, pakub Elisa äriarenduse valdkonna juht Merli Üle.
Börs: Nasdaq ja S&P 500 jõudsid uute rekorditeni
Nasdaqi ja Standard & Poor’s 500 indeksid tõusid neljapäeval uute rekorditeni, millele aitasid kaasa börsifirmade tugevad tulemused ning USA töötu abiraha taotlejate arvu langus, vahendab Reuters.
Nasdaqi ja Standard & Poor’s 500 indeksid tõusid neljapäeval uute rekorditeni, millele aitasid kaasa börsifirmade tugevad tulemused ning USA töötu abiraha taotlejate arvu langus, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: vaktsiinid, koroonapassid ja kiiresti lähenev sügis
Reedel teeme Äripäeva hommikuprogrammis juttu koroonavõitlusest. Kolmas laine on alanud, poliitikud püüavad kiirendada vaktsineerimist ja mõelda samal ajal välja plaane, kuidas ei peaks sulgema koole ning hoida avatuna majandust. Kuulame endiste sotsiaalministrite seisukohti, mida on seni tehtud hästi-halvasti ja mis piiranguid võiks oodata. Samuti helistame haridus- ja teadusministrile Liina Kersnale, et uurida, kuidas siis ikkagi korraldatakse sügisest koolielu.
Reedel teeme Äripäeva hommikuprogrammis juttu koroonavõitlusest. Kolmas laine on alanud, poliitikud püüavad kiirendada vaktsineerimist ja mõelda samal ajal välja plaane, kuidas ei peaks sulgema koole ning hoida avatuna majandust. Kuulame endiste sotsiaalministrite seisukohti, mida on seni tehtud hästi-halvasti ja mis piiranguid võiks oodata. Samuti helistame haridus- ja teadusministrile Liina Kersnale, et uurida, kuidas siis ikkagi korraldatakse sügisest koolielu.
Suured väikesed: kuidas sündis Läti esimene ükssarvik Uus lugude sari!
Läti oli viimane riik Euroopas, mille Facebook vallutas. Iga pool mujal murdusid kohalikud sotsiaalmeedia kanalid – nagu meie rate.ee – uue ja seksikama Facebooki ees, aga Läti oma ühismeedia Draugiem.lv osutas visa vastupanu.
Läti oli viimane riik Euroopas, mille Facebook vallutas. Iga pool mujal murdusid kohalikud sotsiaalmeedia kanalid – nagu meie rate.ee – uue ja seksikama Facebooki ees, aga Läti oma ühismeedia Draugiem.lv osutas visa vastupanu.