Birjo Must • 12. detsember 2014 kell 10:43

Nafta hind sööstab alla

Naftatootmine USAs.  Foto: EPA

Toornafta barreli hind kukkus täna allapoole 60 dollarit, sellist taset pole nähtud alates süngeimast finantskriisi ajast.

Rahvusvaheline energiaagentuur kärpis täna oma tuleva aasta prognoosi nafta nõudluse järele allapoole miljonit barrelit päevas. Lisaks andis turgudele negatiivsust juurde Hiina tööstustoodangu näitaja, mis kasvas novembris aeglasemalt, kui oodati, vahendab Wall Street Journal.

Selle tulemusena jätkus naftahinna langus, mis jõudis viie ja poole aasta madalaimale tasemele. Brenti jaanuarikuise tarne hind kukkus Londonis 1,5%, 62,75 dollarile. WTI toornafta hind langes aga New Yorgis 1,8%, 58,86 dollarile barrelist.

Langus andis tugeva hoobi ka erinevatele valuutadele, sealhulgas Vene rublale, mis saavutas uue rekordmadala taseme.

Rahvusvaheline energiaagentuur alandas tuleva aasta nõudluse prognoosi nafta järele 230 000 barreli kohta päevas, 0,9 miljonile barrelile. Raport näitas ka seda, et nafta madal hind ei tõsta nõudlust, nagu analüütikud siiani oodanud olid.

„Sel korral on nafta hinnal nõudlusele väga väike mõju,“ teatas agentuur.

Hetkel kuum