Raido Neemre • 15. detsember 2014
Jaga lugu:

Iraani aktsiaralli on hääbumas

Iraani lipp IAEA ees
Iraani lipp IAEA ees  Foto: Bloomberg

Iraani aktsiate viie-aastane aktsiaralli on lõppemas, kuna optimism, et president Hassan Rouhani suudab lahendada islamiriigi rahvusvahelise avalikkuse poolt tõrjutuse seoses riigi tuumaprogrammiga, hakkab kaduma.

Teherani börsiindeks on 2014. aastal kukkunud 20%; see on esimene langus alates 2008. aastast.

Viimase viie aasta jooksul on aktsiad kasvanud 910% ehk dollari mõistes üle 300%.

Kõnelused maailma liidritega jäid eelmisel kuul seisma, õõnestades kindlustunnet, et Rouhani valimine 2013. aasta juunis võiks USA-ga suhteid soojendada. 

Kaks poolt teatasid 24. novembril, et nad vajavad veel 7 lisakuud, püüdmaks lõpetada rahvusvaheliste sanktsioonide aastakümme, mis hävitab Iraani majandust. Kuuekuuline naftahinna langus on Iraani olukorda veelgi enam halvendanud, kuna nafta on riigi üks suurimaid sissetuleku allikaid.

“Turg on jätkuvalt märkimisväärselt heal järjel ning seda ka keskmises ja pikemas perspektiivis, kuid madalad naftahinnad ja jätkuv majanduslik reguleerimine võib lühiajaliselt mõju hakata avaldama,” sõnas Ecstrati analüütik Emad Mostaque.

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt