Mait Kraun • 6. oktoober 2015 kell 10:53

Hiina jüaan möödus jaapani jeenist

Hiina jüaan  Foto: Bloomberg

Hiina jüaan tõusis globaalsetes maksetes neljandaks enimkasutatud valuutaks, tõugates sellelt kohalt Jaapani jeeni, mis langes viiendaks, vahendab Bloomberg.

Tundub, et Hiina üllatuslik devalveerimine jüaanide kasutamist ei vähendanud. Jüaanis tehtavate tehingute maht kasvas augustis 2,79 protsendini. Juulis oli see protsent 2,34, selgub Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunicationsi tänasest raportist.

Raport avalikustati ajal, mil Rahvusvaheline Valuutafond vaatab üle niinimetatud eriõigustega SDR valuutade korvi, kuhu praegu kuuluvad USA dollar, jeen, euro ja Briti nael. Hiina tahab, et ka jüaan oleks SDR korvis. Standard Charteredi hinnangul tähendaks see, et jüaani voolab üle ühe triljoni dollari. Hiina Keskpank devalveeris jüaani 11. augustil 1,9 protsendi võrra.

„Need andmed on positiivsed ja suurendavad võimalust, et jüaan saab SDR korvi,“ ütles DBS Group Holdingsi ökonomist Nathan Chow, kes ennustas jaanuaris, et jüaan kasutamine ületab sellel aastal globaalses kaubanduses jeeni. „See näitab, et niinimetatud augusti devalveerimine, mis ei olnud väärtuselt väga suur, pole inimesi jüaanist eemale hirmutanud.“

Hetkel kuum