Mait Kraun • 6. jaanuar 2016 kell 17:30

Saudi Araabia tõstis kütusehindu 50%

Saudid peavad maksma bensiini eest 50% rohkem kui varem.  Foto: epa

Saudi Araabial on raha otsa saamas ja seetõttu tõstis valitsus kütusehindu 50 protsendi võrra, vahendab CNN Money.

„Nad teatasid, et subsideerimist vähendatakse ja see mõjub iga saudi rahakotile halvasti,“ ütles USA endine suursaadik Saudi Araabias Robert Jordan.

Bensiin on varem Saudi Araabias maksnud 16 dollarisenti (14,7 eurosenti) liitri kohta, mis on üks madalamaid maailmas. „Paljudel saudidel on suured sportmaasturid ja neil ei ole ettekujutust, et bensiini pealt võiks säästa,“ ütles Jordan. Nüüd tõsteti bensiinihind 24 sendini liitri kohta.

Bensiinihinnad on vaid algus – ka elektri ja vee hind kallineb. Valitsus vähendab ka kulutusi infrastruktuurile. Näiteks ehitatakse vähem teid ja maju.

75 protsenti Saudi Araabia riigieelarve tuludest tuleb naftast, mille hind on pooleteise aastaga kukkunud üle 65 protsendi.

Naftaraha on riik kasutanud kodanikele hüvede pakkumiseks. Lisaks odavamale kütusehinnale saavad saudid tasuta tervisekindlustuse, tasuta hariduse, riigi subsideeritud elektri ja vee hinna ning pensioni. Lisaks puudub riigis tulumaks. Valdav enamus rahvastikust (90%) töötab aga avalikus sektoris.

Jordan ennustab, et nüüd võib Saudi Araabia valitsus tulu- või käibemaksu uuesti kehtestada. „Üks põhjus, miks saudid ei protesti, on paljude maksude puudumine. Kui makse hakatakse tõstma, võib tekkida ka rahutusi,“ hoiatas ta.

Hetkel kuum