LHV: keskpankade usaldusväärsus on devalveerunud

17. veebruar 2016, 14:00
LHV Pank
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160217/BORS/160219708/AR/0/AR-160219708.jpg

LHV Panga analüütik Erko Rebane ütles, et aastatega on keskpankade usaldus hakanud devalveeruma ning pole teada, millist mõju võiksid negatiivsed intressimäärad ajapikku avaldada.

"Kõige tähtsam valuuta, millega keskpangad opereerivad, on usaldus," märkis Rebane. Kui vahetult pärast kriisi oli kurss tema sõnul tugev, sest investorid ootasid pretsedendituid samme, siis aastate möödudes ja tegeliku mõju selgudes on hakanud usaldus devalveeruma.

"Nüüd, kui keskpangad on varade ostudega võlakirjade tulususte kurvi nulli lähedale sirgeks painutanud, tuleb jätkata eksperimenti negatiivsete intressimääradega," ütles Rebane, lisades, et juba reedavad hullumeelsed lühiajalised liikumised Jaapani börsil või valuutaturul, et teadmatus on suur. Ei teata, kuidas kannab finantssüsteem negatiivset intressimäära turu eri osapoolteni ning milline on nende käitumine.

"Lõppeesmärk võib negatiivsete intressimäärade puhul küll üllas olla, kuid ühtlasi tuleb keskpankadel jälgida, et tagajärjena ei tekiks hoopis finantssüsteemi jaoks destabiliseerivat mõju," lausus ta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    17. February 2016, 13:59
    Otsi:

    Ava täpsem otsing