Pille Ivask • 24 märts 2016

IMF: odav nafta ei toeta maailma majandust

IMF  Foto: epa

Rahvusvaheline Valuutafond teatas, et üksnes madalast nafta hinnast ei piisa, et maailmamajandusele hoogu juurde anda, vahendab CNBC.

Majanduseksperdid on üldiselt olnud arvamusel, et kui nafta hind on madal, teeb see globaalsele majandusele head ehk turgutab majanduskasvu. Kuigi naftat eksportivatele maadele pole musta kulla madal hind soodne, kaalub selle siiski üles kasu, mida saavad naftat importivad riigid.

Siiski näitab statistika, et madal nafta hind pole nii positiivset efekti majandustele andnud. Viimase all peetakse silmas arenenud majandustega riike, nende seas Euroopa Liidu liikmesriike.

Maurice Obstfeld, Gian Maria Milesi-Ferretti ja Rabah Arezki kirjutavad IMFi blogipostituses, et paradoksaalsel kombel saab maailmamajandus madalast nafta hinnast kasu vaid siis, kui nafta hind pole väga madal ning arenenud majandustega riigid tulevad toime praeguse olukorraga, mil intressimäärad on väga madalal.

Tagasihoidliku majanduskasvu periood algas maailmamajanduses juba enne seda, kui nafta hinnad suuna alla võtsid. See tähendas ühtlasi, et keskpangad olid juba enne musta kulla hinna kukkumist intressimäärad madalale lasknud. Seetõttu ei suutnud pangad intressimäärasid enam rohkem kärpida, et võidelda deflatsioonisurvega, mis tulenes madalast nafta hinnast. Kuna inflatsioon langes, tähendas see ühtlasi, et reaalintress tõusis.

Blogipostituses seisab, et praegune madal nafta hind võib endaga kaasa tuua olukorra, kus tekivad mitmed probleemid ja ebakohad ning see võib tähendada ettevõtete või riikide maksejõuetuse riski. 

Hetkel kuum