Mait Kraun • 25. märts 2016
Jaga lugu:

Kas paanika ajal tasub siiski müüa?

New Yorgi börs  Foto: EPA

Turgude languse ajal ei peaks paanitsema - see on klassikaline nõu, mida eksperdid investoritele annavad. Kaks Yale’i ülikooli professorit aga arvavad, et see nõuanne ei pruugi olla sugugi hea, kirjutab CNBC.

„Kui turud muutuvad volatiilseks, siis vaatab investoritele vastu palju suurem risk. Nad ei ole selle riskiga piisavalt arvestanud ja see tähendab, et parim otsus on tegelikult turgudelt väljuda,“ ütles Yale’i ülikooli professor Tyler Muir. „Andmed näitavad meile seda.“

Muir ja Yale’i ülikooli rahandusprofessor Alan Moreira avaldasid hiljuti ka sellekohase uuringu „Volatility Managed Portfolios“. See, mis nad avastasid, läheb investeerimismaailma populaarseima tõekspidamisega vastuollu. Nad leidsid, et need, kes volatiilsetel aegadel ei investeeri, saavad tunduvalt paremat riskiga korrigeeritud tootlust.

Tootluse ja riski suhe ei ole staatiline

Nõuanne, et paanika ajal tuleb rahulikult istuda ja mitte midagi teha, eeldab, et kõik riskid on juba aktsiahindadesse sisse arvestatud. Tuleb aga välja, et tootluse ja riski suhe ei ole staatiline, ütlesid Muir ja Moreira CNBCle antud intervjuus.

Selleks, et oma seisukohta illustreerida, on Muir ja Moreira välja toonud alltoodud graafiku. Sinisega on välja toodud passiivselt investeeritud dollari väärtus (nn osta ja hoia strateegia) ning oranžiga on välja toodud nende volatiilsusel põhinev ajastamise strateegia. Viimase järgi vähendatakse volatiilsetel aegadel aktsiate osakaalu ning suurendatakse seda rahulikel aegadel.

Sellega viitavad teadlased asjaolule, et volatiilsuse järgi otsuste ajastamine võib anda tunduvalt suuremat tootlust.

Huvitaval kombel pole tegemist strateegiaga, mille kasutamist ainult riskifondid või teised suured investorid võiksid kaaluda.  Muir ütles, et strateegias on vaja jälgida ainult standardset volatiilsuse mõõdikut ning aktsiaid tuleb osta või müüa ühe korra kuus. See tähendab, et strateegiat saab kasutada ka tavaline investor.

Yale’i professorid kogusid andmeid nii USAst kui ka ülejäänud maailmast, et oma seisukohta toetada. Kõik ei ole nende arvamuses aga kindlad.

Provokatiivne arvamus, mis tekitab küsimusi

„See on kindlasti väga nutikas, aga ka provokatiivne,“ kommenteeris ökonomist John Cochrane, kelle töid on Moriera ja Muiri uuringus mitmeid kordi tsiteeritud.

Cochrane lisas, et ta küsiks enne raha paigutamist mitmeid küsimusi: "Kas see töötab reaalajas? Kas graafik näitab stabiilset kasvu või on tegemist lühikeste perioodidega?“

„Lisaks sellele tekib ka küsimus: kui sina ostad, siis kes müüb? Me ei saa kõik korraga müüa ning kõik lapsed ei saa olla üle keskmise targad. Keskmine investor juhib turgu,“ ütles ökonomist.

Kui nende uuringutulemused tõesti töötavad, siis peaks raha kaotama need, kes ostavad aktsiaid volatiilsetel perioodidel. Seega peaks me mõtlema, miks peaks inimesed sellist ostmist jätkama.

Jaga lugu:
Hetkel kuum