Nafta hinnad võtsid suuna üles

Nafta hind tõuseb  Foto: epa

Metsapõlengud Kanadas ja pinged Liibüas tõstis naftahindu peaaegu 2 protsenti.

Brent toonafta hind tõusis 1,6%, 45,32 dollarini, WTI toornafta 2 protsenti, 44,69 dollarini.

Suurte metsapõlengute tõttu on evakueeritud 88 000 inimest Fort McMurrayst, mida teatakse Kanada naftalinnana. Evakueerimise tõttu on nafta tootmine peatatud. Metsapõlengud algasid pühapäeval.

Teine pingekolle naftaturule on Liibüa, kus päevane naftatoodang võib langeda 120 000 barreli võrra, kuna poliitilised jõud riigi ida- ja lääneosas on omavahel sattunud vastasseisu. Hiljuti kukkus läbi ka hääletus, millega loodeti jõuda üksmeelele valitsuses.

Liibüa naftatoodang on alates 2011. aasta tipust langenud umbes veerandi võrra. Riik tootis siis 1,6 miljonit barrelit päevas.

Peale Kanada ja Liibüa probleemide on ikka veel languses ka USA naftatootmine. Viimaste andmete järgi on naftatoodang alates jaanuarist langenud 4,4 protsenti ning alates eelmise aasta keskpaigast 8 protsenti, 8,825 miljoni barrelini päevas.

„Investorite optimism nafta vastu on oluliselt paranenud. Me usume, et praegune hindade tõus on jätkusuutlik ning tegemist pole ainult spekulatsioonidega,“ ütles ETF Securitiesi toorainestrateegia juht Nitesh Shah CNBC-le.

Hetkel kuum