Investor Toomas: ahvatlev pakkumine Prantsusmaalt

09. juuni 2016, 15:12
Nice'i jalgpallistaadion
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160609/BORS/160609732/AR/0/AR-160609732.jpg

Homme algab Prantsusmaal jalgpalli EM, mille puhul tuli USA investeerimispank Goldman Sachs välja matemaatilistel mudelitel põhineva ennustusega alagrupiturniiri täpsete tulemuste kohta.

Tegemist on ahvatleva võimalusega oma ootusi ekspertide arvamusega võrrelda. Samuti tekitab maailma suurökonomistide väljapakutu minus esmapilgul indu ka ise kihlveokontorites õnne proovida. On ju koefitsiente vaadates teenimisvõimalused head ning tootlus suur. Hea õnne korral on jalgpallientusiastidel võimalik oma raha isegi mitmekordistada. Küll aga tasub enne riskide võtmist analüüsida, millised tegurid võivad loodetud tulusust lisaks õnnefaktorile veel mõjutada.

Ka Goldman Sachs eksib

Investeerimispanga kokku pandud ennustus võib tunduda usaldusväärne – see põhineb ju ikkagi kindlatel mudelitel ja on ekspertide koostatud. Sellegipoolest jääb kõikide õnnemängude juures suurem või väiksem võimalus, et panused ei realiseeru.

Kaks aastat tagasi toimunud jalgpalli MMi tarbeks koostas Goldman Sachs samal mudelil põhineva ennustuse. Toona ei osatud ette näha Itaalia ja Hispaania varajast väljalangemist alagrupiturniiril ning samuti ennustati, et poolfinaalis Saksamaale skooriga 7 : 1 kaotanud Brasiilia võidab turniiri 48protsendilise tõenäosusega.

Positiivse poole pealt suutis Goldman Sachs kaks aastat tagasi õigesti ennustada neljast poolfinalistist kolm. Samuti ennustati täpselt peaaegu kõikidest play-off-mängudest edasipääsejad, ainus eksimus oli eelnevalt mainitud Saksamaa ja Brasiilia kohtumine.

Tulu on maksuvaba

Erinevalt väärtpaberiturgudelt saadavatest kapitali- ja dividendituludest, on spordiennustuste abil teenitud rahalised võidud maksuvabad. Tulumaksuseaduses on sätestatud, et tulumaksuga ei maksustata korraldusloa või registreeringu alusel tehtud hasartmängu võite. Ka Olybeti veebinõustaja kinnitas mulle, et saadud võite maksuametile deklareerima ei pea ning need jäävad panustajale puhtalt kätte.

Korraldusluba on Eestis kindlasti olemas nii Unibetil, Triobetil, kui ka Olybetil. Probleem võib tekkida aga välismaiste kihlveokontorite kasutamisel, sest sealt saadav hasartmängu tulu tuleb maksuametile deklareerida ning maksta sellelt ka maksud. Seetõttu tuleks igal ennustusentusiastil enne panustama asumist veenduda, et tema valitud hasartmängu korraldajal on olemas ka vastav luba.

Mina nii suuri riske ei võta

Kuna mina olen pikaajaline ja tulevikku vaatav investor, leian et spordipanustest saadavad tulud on liiga lühiajalised ja seotud väga suure riskiga. Seega eelistan jääda oma liistude juurde ja jälgida börsiettevõtete pikaajalisi arenguid.

Kindlasti hoian silma peal EMist otsest tulu saavate ettevõtete käekäigul ning loomulikult naudin peagi algavat suurvõistlust. Kuigi oma investeerimisportfellis sisalduvad varad hoian sellest valdkonnast eemal, ei saa välistada, et lisan turniirile enda jaoks põnevust oma taskuraha kasutades.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. June 2016, 15:12
Otsi:

Ava täpsem otsing