• Jaga lugu:

  Tippinvestorid löövad häirekella

  Aktsiaturgude tõus on pannud tippinvestorid hoiatusi jagamaFoto: EPA

  Aktsia- ja võlakirjaturgude kiire tõus on pannud mitmed tippinvestorid häirekella lööma, vahendab Bloomberg.

  Hoiatusi on jaganud nii Laurence D. Fink, Howards Marks, Bill Gross kui ka Jeffrey Gundlach. Hiljuti hoiatasid esimesed kaks, et investorid, kes võlakirju ja aktsiaid ostavad, alahindavad globaalse majanduse nõrkust ning Brexiti mõju. Maailma tippu kuuluvad investorid nendivad, et rahale on praegu turgudel väga raske rakendust leida.
  „Kui ettevõtete kvartalitulemused ei tule oodatust paremad, siis aktsiaturgude tõus saab otsa,“ ütles 63-aastane Fink neljapäeval antud intervjuus.
  Globaalsete aktsiate väärtus on alates 27. juunist kasvanud 4 triljoni dollari võrra, sest investorid spekuleerivad, et keskpangad lõdvendavad oma rahapoliitikat veelgi. Turgude meeleolud on muutunud väga kiiresti, sest Brexiti järel ennustati halvimat ning turgude väärtusest kadus napi kolme päevaga 2,5 triljonit. Vähem kui kuu aega hiljem teevad aktsiaturud aga uusi tippe.
  Võlakirjade ralli
  Väga paljud analüütikud ja suurinvestorid hoiatasid aasta alguses, et niinimetatud spekulatiivne võlakirjaturg (kõrgema riskiga võlakirjad) on ülehinnatud ning suuremat kallinemist oodata ei ole. Aasta algusest on tõus olnud aga juba 12 protsenti. Investeerimisfirma Oaktree Capital Groupi juht Howard Marks ütles, et globaalne võlakirjaturgude tõus kätkeb endas ohte.
  „Me elame raskes maailmas, kus tootlused on väga väiksed. Investorid on ignoreerinud riske,“ ütles Marks. „Kui turgudel probleeme enam ei ole, siis see ei ole pluss. See võimaldab tekkida uutel probleemidel. Tõusutsüklid ei kesta igavesti,“ ütles Marks.
  Ta lisas, et investorid, kes on ostnud väiksema likviidsusega riskantsemaid võlakirju, peavad arvestama, et ees võivad olla rasked ajad.
  „Kui sa investeerid riskantsematesse varadesse ja nad läbivad raske perioodi, siis tagajärjeks on kõrvetised ja hinnalangus,“ ütles ta. „Kui sul on raha lähitulevikus vaja, siis ära pane seda väiksema likviidsusega varadesse.“
  Valitsuste võlakirjad on samuti riskantsed
  Janus Capital Groupi fondijuht Bill Gross ja DoubleLine Capitali asutaja Jeffrey Gundlach ütlesid, et valitsuste võlakirjad, mille tootlus on langenud rekordmadalale, on liiga riskantsed. Gundlach ütles nädala alguses, et tootlust otsivaid investoreid on tabanud „massipsühhoos“.
  „Võite kutsuda mind vana kooli vennaks, aga mulle ei meeldi investeeringud, kus võitmine tähendab seda, et sa raha ei teeni,“ nentis Gundlach.
  BlackRocki tegevjuht Laurence Fink on öelnud, et Brexit nõrgendab globaalset majanduskasvu ning Föderaalreserv ei saa selle tõttu tänavu enam intresse tõsta. BlackRock vähendas aasta alguses oma töötajate arvu 3 protsendi võrra.
  Skepsis võib olla hoopis hea märk
  Tippinvestorite pessimism on hea põhjus, miks Standard & Poor’s 500 indeksi 7 aastat kestnud tõus võiks jätkuda, ütles endine Salomon Brothersi analüütik Laszlo Birinyi. Ta ütles 2008. aasta detsembris, et USA aktsiaturg on saavutanud põhja. Tegelik põhi tuli 2009. aasta märtsis.
  „Kui turgudel oleks eufooriline meeleolu, siis võiks turutipu moodustumine olla tõenäolisem,“ ütles ta telefoniintervjuus Boombergile. „Pullituru [tõusev turg] lõpu tunnuseid veel näha ei ole. Meie arvame, et turg tõuseb kõrgemale.“
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Jaan Härms: hakkame juba restoranis koroonapassi nõudma
Teenindus- ja meelelahutussektorile pole koroonasertifikaadi kontrollimise nõue niivõrd kohustus, kuivõrd annab kindlust, et elu ja äri saab avatuna hoida, kirjutab Saku Õlletehase juht Jaan Härms.
Teenindus- ja meelelahutussektorile pole koroonasertifikaadi kontrollimise nõue niivõrd kohustus, kuivõrd annab kindlust, et elu ja äri saab avatuna hoida, kirjutab Saku Õlletehase juht Jaan Härms.
FED: Liigume toetuste vähendamise suunas
Föderaalreserv teates kolmapäeval, et majandus liigub selle suunas, et varsti võib keskpank hakata vähendama toetust majandusele, vahendab Bloomberg.
Föderaalreserv teates kolmapäeval, et majandus liigub selle suunas, et varsti võib keskpank hakata vähendama toetust majandusele, vahendab Bloomberg.
Tallinki konkurent paneb Lätti suurema praami käima
Rootsi laevafirma Stena Line paneb Ventspilsi ja Nynäshamni vahet käima kaks uut parvlaeva.
Rootsi laevafirma Stena Line paneb Ventspilsi ja Nynäshamni vahet käima kaks uut parvlaeva.
Suur intervjuu: kriis näitas, et ei tohi inimesi oma hirmudega üksi jätta
See kriis näitas, et inimesi ei tohi jätta üksi oma kahtluste ja hirmudega, rääkis Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere, kelle hinnangul juhiti Eestis koroonakriisi üldiselt päris asjalikult.
See kriis näitas, et inimesi ei tohi jätta üksi oma kahtluste ja hirmudega, rääkis Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere, kelle hinnangul juhiti Eestis koroonakriisi üldiselt päris asjalikult.