Mait Kraun • 9. august 2016 kell 8:13

Soome ja Tallinki vaidluses uus pööre

Tallink  Foto: Andras Kralla

Soome riigi ja AS Tallink Grupi veetasude vaidlus sai uue pöörde – Helsingi apellatsioonikohus tühistas kohaliku ringkonnakohtu otsuse ja praeguse seisuga jääb selle tõttu Tallinkil saamata kümneid miljoneid eurosid.

Veetasude vaidlus Soome riigi ning AS Tallinki ja kontserni kuuluvate ettevõtete vahel sai Helsingi apellatsioonikohtus lahenduse 8. augustil. Nimelt otsustas kohus, et ajaperioodil 2001-2004 liigselt võetud veetasude nõuded on aegunud ja sellega tühistati ka Helsingi ringkonnakohtu otsus, teatas ettevõte pressiteates.

2015. aastal kevadel tehtud ringkonnakohtu otsuse järgi pidi Tallink Grupp saama 13,2 miljonit eurot, AS Hansatee Cargo 0,4 miljonit eurot ja Tallink Silja Oy 20,5 miljonit eurot.

Enne 2006. aastat kehtinud Soome veeteetasude seadus oli vastuolus EL õigusega. Ühtlasi rikuti piiriülese teenuste osutamise vabadust. Seaduse alusel küsiti rahvusvahelisi vedusid teostavatelt laevadelt suuremaid tasusid. Lõpuks muutis Soome Euroopa Komisjoni survel 2006. aastal seaduse ära.

 

 

Hetkel kuum