Mait Kraun • 28. september 2016 kell 7:30

Euroopa pangad investorite tule all

Investorid on avanud Euroopa pankade pihta tule.  Foto: EPA

Deutsche Banki probleemid panevad investoreid muretsema ka ülejäänud Euroopa pankade tervise pärast, kirjutab Bloomberg.

Saksamaa suurima panga aktsia on jätkanud sellel nädalal langust, mis on kehvasti mõjunud ka teistele Euroopa finantssektori aktsiatele. USA justiitsministeerium on esitanud Deutschele 14 miljardi dollari suuruse nõude, aga pank ütleb, et sellist summat nad nõus maksma ei ole.

Valitsuse "abikäe vastuvõtmine on välistatud"

„Üks sõna – Deutsche,“ kommenteeris investeerimisfirma BMO Global Asset Managementi rahahaldur David Moss – tema arvates saab selle sõnaga kokku võtta kogu Euroopa pangandussektori odavnemise. „See on kõige suurem asi ning see on taaselustanud regulatsioonide, trahvide ja kohtuvaidlustega seotud riskid.“

Deutsche Banki tegevjuht John Cryan ütles ajalehele Bild, et „kapital ei ole praegu probleemiks“ ning valitsuse abikäe vastuvõtmine „on meie jaoks välistatud“. Deutsche Banki aktsia on sel kuul langenud peaaegu 20 protsenti. Royal Bank of Scotland Group (RBS), millele justiitsministeerium samuti nõude esitas, on odavnenud sama ajaga 13 protsenti ja Itaalia UniCredit kukkunud 12 protsenti. RBS peab maksma veidi vähem – kokku 1,1 miljardit dollarit.

Bloombergi Europe 500 pankade ja finantsteenuste indeks on septembris langenud 4,2 protsenti – tegemist on halvima kuuga alates juunist, mil Suurbritannia otsustas Euroopa Liidust lahkuda.

Madalad intressid survestavad kasumeid

Euroopa pankade jaoks on probleem eelkõige rangemad regulatsioonid, loid majanduskasv ja negatiivsed intressimäärad, mis vähendavad laenuandjate kasumimarginaale ning piiravad investeeringutelt teenitavat tootlust.

Itaalias on hapuks läinud laenude arv ületanud juba 360 miljardi euro piiri. Kohalik pank UniCredit püüab oma kapitaliseeritust parandada ning selleks plaanitakse korraldada aktsiapakkumine või varade müük, teatasid asjaga kursis olijad. Saksamaa Commerzbank vähendas oma selle aasta kasumiprognoosi ning võib praegi teatada, et ettevõttes koondatakse tuhandeid inimesi, ütles üks asjaga kursis inimene.

„Me oleme keskkonnas, kus intressimäärad on väga madalad ja see survestab pangandussektorit, eriti Deutsche Banki ja UniCreditit. Nende kasumlikkus on surve all ja lisaks peavad nad parandama oma kapitaliseeritust,“ ütles investeerimisfirma Candriam Investors Groupi rahahaldur Christian Sole. „Kahjuks veavad need alla tervet sektorit.“

Trahve maksnud juba 9 miljardit

Deutsche Bank juhib ka Euroopa suurimat investeerimispanka. Nad ei ole suutnud kohanduda rangemate regulatsioonidega, mis nõuavad paremat kapitaliseeritust. Lisaks sellele on vähenenud kauplemisega seotud tulud. Oktoobrist alates on tegevjuht Cryan vähendanud riskantsete varadega kauplemist, koondanud tuhandeid töökohti ning katkestanud dividendimaksed.

Pank loodab USA justiitsministeeriumiga kokkuleppele jõuda, et trahvisummat vähendataks. Deutsche on juba praegu alates 2008. aastast maksnud trahve kokku 9 miljardi euro eest, selgub Bloombergi kogutud andmetest. Teisalt on JPMorgani analüütikud välja arvestanud, et igasugune makse, mis ületab 4 miljardit dollarit, tekitaks ikkagi küsimusi Deutsche Banki kapitaliseerituse kohta.

Saksamaa parlamendiliige Hands Michelbach ütles, et riik ei saa Deutsche Banki aidata, sest avalik reaktsioon oleks liiga äkiline. „Uued halvad uudised jõudsid sektorisse, kus investorid olid juba enne ebakindlad,“ ütles Moss.

Hetkel kuum