Mait Kraun • 17. oktoober 2016 kell 9:15

Euroopa aktsiaturgude langus jätkub

Madridi aktsiaturg.  Foto: EPA

Euroopa aktsiaturud alustasid päeva langusega, sest nafta hind odavnes ning mure maailmamajanduse pärast süvenes, kirjutab Bloomberg.

Stoxx Europe 600 indeksi langust juhtisid energiasektori ettevõtted, sest nafta hind on viimase kahe päeva jooksul allapoole liikunud. Indeks on täna odavnenud 0,4 protsenti 338,63 punktini.

Brexiti järel toimunud aktsiaturgude tõus on peatunud – viimase viie päeva jooksul on aktsiad kallinenud vaid ühel päeval. Investorid muretsevad globaalse majanduse pärast ning Föderaalreservi ja Euroopa Keskpanga ümber keerlevad mitmed spekulatsioonid. Peamiselt kardetakse, et keskpankade rahapoliitika ei ole enam efektiivne. Stoxx 600 on septembrikuisest tipust taandunud 3 protsenti.

Tsüklilised ettevõtted, mis on juunist alates aktsiaturgude tõusu vedanud, on jõudnud viimase kahe aasta kõrgeimate hinnatasemeteni (võrreldes mittetsükliliste aktsiatega). JPMorgan Chase ja Morgan Stanley ütlevad, et aktsiaturgude tõus pole globaalse majandusega seotud riske arvestades õigustatud.

Suurbritannia FTSE 100 indeks on täna odavnenud 0,6 protsenti, Saksamaa DAX on kukkunud 0,4 protsenti ja Prantsusmaa CAC 40 on langenud 0,3 protsenti.

Hetkel kuum