Indrek Mäe • 4. november 2016 kell 11:30

LHV: USA presidendivalimised panevad aktsiaturu vappuma

New Yorgi börs.  Foto: Bloomberg

LHV maaklertegevuse juht Alo Vallikivi leiab, et USA presidendivalimiste mõju on maailma aktsiaturgudele tuntav ja volatiilsus kasvab iga päevaga.

Samuti pööratakse rohkem tähelepanu kõikumistele ja sellega seotud instrumentidele. „LHV enimkaubeldud väärtpaberite hulka on taas kerkinud võimendusega volatiilsuse liikumist kajastav UVXY,“ tõi ekspert näite.

Vallikivi ütles, et Trumpi võidu korral tuleb eeldada lühiajalisi suuremaid kõikumisi, kuid sellele järgneb normaliseerumine. "Trumpi võit tähendaks määramatuse tõusu kogu turule, mis võib lühiajaliselt negatiivselt mõjuda pea kõikidele aktsiatele,“ selgitas Vallikivi.

Clintoni võidu korral peaks volatiilsus aga kiirelt vähenema. „Samas on Clintoni eeldatav võit mõjunud kehvasti ravimi ja biotehnoloogia firmadele,“ rääkis Vallikivi.

Ka dollari suhtes pole Vallikivi ülemäära optimistlik. „Seda peetakse küll närviliste aegade turvavaluutaks, aga kui närvilisus on põhjustatud USA enda poolt, siis pigem eeldaks dollari mõningast nõrgenemist,“ arvas Vallikivi.

USA presidendivalimiste mõju Tallinna börsile Vallikivi hinnangul aga pigem puudub. „Seal ollakse ametis uute tippude tegemisega ja suuremat mõju näha ei ole olnud,“ selgitas Vallikivi. „Kliendid on muutunud küll veidi ettevaatlikumaks, kuid üldiselt erilisi muutusi välja tuua ei saa,“ lisas ta.

Vallikivi ise peab tõenäolisemaks, et Ameerika Ühendriikide uueks presidendiks saab Hillary Clinton. 

Hetkel kuum